I Kamberi čestitao Kurtiju: Kosovo je primer poštovanja prava manjina

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. februar 2021. ((Foto arhiva)-Pobedu na vanrednim parlamentarnim kosovskim izborima Pokretu Samoopredeljenje, Albinu Kurtiju i Vjosi Osmani čestitao je i narodni  poslanik iz Bujanovca, Šaip Kamberi, poručivši da je za„Preševsku dolinu posebno, ali i za Albance u Srbiji uopšte, izuzetno važno da institucije Republike Kosovo budu funkcionalne i demokratske“.

-U svojstvu šefa poslaničke grupe „Ujedinjena Dolina-SDA Sandžak“ i kao lider Partije za demokratsko delovanje, izražavam punu posvećenost saradnji sa novim zakonodavnim i izvršnim institucijama i predsedništvom Republike Kosovo koji će proizići iz izbora 14. februara – kaže Kamberi.

Poslanik u Skupštini Srbije kaže da „Republika Kosovo ostaje poseban pozitivan primer u regionu u pogledu zakonskih i ustavnih prava koja garantuje pripadnicima manjina“.

Po Kamberiju, očigledna je asimetrija u pravima manjina posebno sa Republikom Srbijom, ali i sa drugim državama zapadnog Balkana.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju naKosovu  Metohiji  pobedio je Pokret Samoopredeljenje AlbinaKurtija,  osvojivši oko 48 odsto glasova.

Kandidat za premijera iz Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je da su rezultati nedeljnih izbora na Kosovu bili„referendum o pravdi“, a da će dijalog sa Srbijom „biti peti ili šesti prioritet“ nove Vlade.

Kurti je ranije obavljao funkciju kosovskog premijera, ali je smenjen zbog zastoja dijaloga sa Beogradom.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *