fbpx

Naknade za trudničko bolovanje i bez uplaćenih doprinosa

Bujanovac, Beograd, 22. februar 2021.  Kašnjenje sa isplatama naknada za trudničko bolovanje od dva, tri ili šest meseci od juna više neće biti ukoliko se usvoje izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Nacrt sa izmenama na osnovu kojih bi trudnice ubuduće dobijale naknade tokom bolovanja bez obzira na to da li im poslodavac uplaćuje doprinose je na javnoj raspravi do kraja februara, prenosi list Danas.

Trenutno, kada poslodavac ne uplaćuje doprinose trudnica ima pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i troškove prevoza, ali ne i zaradu.

Glavna urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak kaže da treba sačekati šta će na kraju biti usvojeno i kako će to sve funkcionisati u praksi.

Iskustvo nam je pokazalo do sada da kada se radi na zakonu sve izgleda dobro, a onda kada se usvoji nastanu problemi. Dobro je što se neko pozabavio pitanjem kašnjenja naknada za trudničko bolovanje jer je to problem koji postoji dugo. Ovim Nacrtom postoje dve stvari koje su dobre, jedna je da će trudnice dobijati zarade iako im poslodavac ne uplaćuje doprinose što je važno jer očekujemo da će puno firmi biti u problemu naročito sada zbog krize – ističe Mihnjak za Danas.

Druga dobra stvar, kako kaže ona, jeste olakšana procedura jer više neće biti duplog obračuna naknade zarada, kao što sada prvo to radi poslodavac posle i RFZO, već će sada RZFO to direktno da radi.

-Oni će imati rok od 15 dana da isplate poslodavcu na namenski račun naknade, a poslodavac ima tri dana rok da trudnici isplati platu. Od onog trenutka kada žena otvori bolovanje u roku od 18 dana bi trebalo da dobije novac – napominje Mihnjak.

Trenutno, prema važećim propisima, trudničko bolovanje prvi mesec uplaćuje poslodavac, od drugog meseca to na sebe preuzima država, a to funkcioniše tako što poslodavac za svaki naredni mesec uradi obračun zarade koji dostavi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sa zahtevom za refundaciju naknade zarade.

Fond, potom utvrđuje pravo na naknadu i visinu naknade i nakon toga trudnica će primati naknadu od svog poslodavca, a poslodavcu će Fond refundirati iznos najkasnije 30 dana od dana podnošenja zahteva za refundaciju.

Predviđene izmene zakona bi tu proceduru trebalo da skrate.

Mihnjak napominje da su naknade za trudničko bolovanje dosta kasnile i da je to bilo različito od firme do firme.

-Neke trudnice su dobijale naknade na vreme, jer su poslodavci imali i tu mogućnost da isplate naknade trudnicama kada i ostalim zaposlenima, pa su čekali refundaciju RZFO. Međutim, dosta je, naročito državnih firmi, u kojima su kasnile naknade i po dva, tri i do šest meseci, kao na primer u školama – ističe Mihnjak i naglašava da kašnjenje dosta zavisi od računovodstva, i toga kada će neko ko se time u firmi bavi da preda dokumentaciju, da li je ona uredna i slično.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.