Medicinski deo Kriznog štaba traži potpuno zatvaranje naredna dva vikenda

Bujanovac, Beograd, 24. februar 2021.- Epidemiolog Predrag Kon zatražio je na sednici Kriznog štaba da ugostiteljski objekti i tržni centri budu zatvoreni naredna dva vikenda, ali je odluka o novim merama odložena za petak, piše Kurir.

Predrag Kon na početku sednice Kriznog štaba odustao je od ideje o skraćenju radnog vremena na 18 sati i predložio da ništa ne radi naredna dva vikenda. Potom je usledila rasprava o predloženim merama, saznaje Kurir od medicinskog dela Kriznog štaba.

– Na sledećem sastanku u petak će se raspravljati o modelima reagovanja u toku vikenda i o tome će se doneti odluka. Jasno je procenjena epidemiološka situacija da se dalje pogoršava i zato neophodno maksimalno pojačati kontrolu. Iako je bila pojačana u poslednje vreme, treba nastaviti s kontrolom. Pojačaće se i nadzor nad obolevanjem u školama. Nemamo zasad podatke koji ukazuju na veliki rizik, a to je bitno jer su iskustva iz drugih zemalja takva da se prenošenje u školama dešavalo zato će nadzor biti pojačan – rekao je Kon nakon sednice.

Kon se osvrnuo i na porast broja novozaraženih, kojih je juče bilo više od 3.200.

Kada je reč o medicinskom delu Kriznog štaba, on bi najradije da bukvalno sve zatvori na pet dana, ali ne u smislu policijskog časa – otkriva Kon.

On kaže da bi to bila najefikasnija mera ali je to nemoguće sprovesti.

Kako kaže, na sednici je bilo različitih stavova ali su se usaglasili da se preko vikenda moraju preduzeti neke mere i ostavljeno da se pripremi predlog koji bi u petak mogao biti usvojen za ponašanje preko vikenda.

– Mere će se odnositi na sva mesta gde postoje žarišta i mogućnosti prenosa, ali to nije danas definisano. Danas je jasno definisano da su posebno značajna mesta skijališta, zimovališta odakle nam se vraćaju sa dokazanim infekcijama i onda se to prenosi – kaže Kon i dodaje da je bilo rasprave i o kafićima i restoranima u Beogradu, ali da će se o tome više raspravljati na sednici u petak.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *