fbpx

Kon: Vanredno stanje nema alternativu, inače pucamo kao zvečka

Bujanovac, Beograd, 2. mart 2021. – Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je medicinski deo Kriznog štaba predložio vanredno stanje i zatvaranje svega osim apoteka, prehrambenih radnji i pumpa. Ističe da vanredno stanje nema alternativu „inače ćemo pući k’o zvečka“.

On je dodao da će naredna sednica Štaba, kada će se razgovarati o uvođenju policijskog časa, biti održana „sutra ili prekosutra“.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da rezultat jedino može dati potpuno sprečavanje kontakata.

Ovakve mere koje su bile preko vikenda nisu ono što je medicinski deo Kriznog štaba tražio, daleko oštrije smo tražili, da sve bude zatvoreno osim prehrane, apoteka i pumpi, da bi se shvatila situacija, ne samo radi shvatanja veći i radi toga da se prekine lanac transmisije“, naglašava Kon.

Ističe da vanredno stanje nema alternativu.

Medicinski deo Kriznog štba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornsti mora da preuzme čitavo društvo, medicinski deo jasno zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali bez obzira na to, to je mera koja štiti živote, i to moramo otvoreno i javno da kažemo. Predlog je da mora da se zabrane nezaštićeni kontakti inače ćemo puknuti k’o zvečka i tek tada će biti jasno šta to znači kad pukne zdravstveni sistem“, rekao je epidemiolog.

Član Kriznog štaba kaže da je više puta naglašavao da će značaj vanrednog stanja da se shvati tek u narednom periodu.

„Suština je što čitava Evropa to nije shvatila na taj način kako je bilo neophodno, biće analiza, razmena mišljenja, možda će to ličiti na prepucavanja, ali to je neophodno, to preispitivanje, ne radi istorije nego znanja u budućnosti kako se ponašati u slučnim situacijama“, navodi Kon.

Ljudi moraju da shvate da ovo nije nikakva igra, naglašava Kon.

Treba podsetiti da je dr Kon 30. oktobra prošle godine izjavio da „policijski čas nije opcija“.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.