Otvoren SOS telefon za novinarke i novinare

Bujanovac, 2. mart 2021.- Od 1. marta je u funkciji besplatni SOS telefon 0800 100 115 koji je namenjen svim novinarkama i novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Kako se navodi, usluga je pokrenuta u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Srbije, a na telefonske pozive na broju 0800 100 115 odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

“Ovo je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti. Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava”, rekao je član Radne grupe Veran Matić.

Telekom Srbije je ustupio tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima za servis koji je besplatan, Servis će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelji, navodi se u saopštenju.

Novinari i novinarke koji smatraju da im je ugrožena bezbednost moći će, preko ove podrške, da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjenoi pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu.

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.

U slučajevima kada je reč o delima koje se ne gone po službenoj dužnosti, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše privatna tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *