Hitna sa samo jednim doktorom u noćnoj smeni, lekari kažu da je razlog ljubomora, građani najveći gubitnici

Piše: N. Stevanović

Nekome u hijerahiji smetaju naknade za noćni rad i pratnju pacijenata koje mi u Hitnoj pomoći dobijamo: Dr Ajeti

Bujanovac, 3. mart 2021. – Od heroja 2020. godine i službe za ponos, zbog čudne odluke pretpostavljenih Služba Hitne pomoći Doma zdravlja Bujanovac i građani vrlo lako mogu da postanu najveći gubitnici 2021.

U Službi hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja (DZ) od pre dva dana u noćnoj smeni dežura samo jedan lekar, što je izazvalo negodovanje zaposlenih, koji smatraju da će zbog ovakve odluke rukovodstva DZ najviše ispaštati građani opštine Bujanovac.

Odlukom koja je stupila na snagu 1. marta predviđeno je da od 20 sati uveče do 8 ujutru radi samo jedan lekar, a da drugi bude kod kuće u pripravnosti.

Lekar Hitne pomoći, dr Bejtula Ajeti, kaže za Bujanovačke da će vreme pokazati da je takva organizacija rada neodrživa.

-Mi se bavimo urgentnim slučajevima u kojima se pitanje života ili smrti neretko rešava u nekoliko minuta, a sada smo prinuđeni da za hitan odlazak na teren ili transport pacijenta čekamo da u Službu dođe lekar koji je „u pripravnosti“. To može da potraje, za to treba vremena koje pacijent često nema – kaže on.

Dr Ajeti naglašava da se ovakvom načinu rada otvoreno protive sve njegove kolege u Službi hitne pomoći i da on praktično prenosi stav celog kolektiva.

Po njegovim rečima, odluka je motivisana potpuno pogrešnim i neopravdanim razlozima.

-Nekome u hijerahiji smetaju naknade za noćni rad i pratnju pacijenata koje mi u Hitnoj pomoći dobijamo. Zbog naknade, na primer, za transport do Niša pacijenta obolelog od kovida koji se bori za život, ili oko 1000 dinara za nespavanje tokom cele noći – kaže Ajeti.

Da je nova organizacija rada, kako kaže Ajeti besmislena, i da je „noćni rad ono što bode oči nekima“, pokazuje to što u dnevnoj smeni nastavljaju da rade dva lekara.

Objašnjenje za ovu odluku Bujanovačke će tokom zatražiti od direktorke Doma zdravlja dr Daliborke Pavlović.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *