Učenici Svetog Save pomagali drugarima u Školi Sezai Suroi da urede đačku menzu

Bujanovac, 6. mart 2021.- Učenici srednje škole „Sezai Suroi“ iz Bujanovca sada će se hraniti u mnogo prijatnijem ambijentu, pošto su juče, zajedno sa svojim drugarima iz „Svetog Save“ sređivali kantinu u svojoj školi. Petnaestak mladih oslikalo je zid u ovoj prostoriji, ofarbalo stolice i montiralo stolove na kojima će moći ubuduće jesti.

Ovo je bilo odlično iskustvo za učenike i albanske i srpske srednje škole i svi su složni da sličnu akciju treba ponovo organizovati.

Učenica četvrtog razreda Leoneta Bekiri kaže da su se pre svega dobro zabavili, ali i uradili mnogo korisnu stvar kako za svoje vršnjake, koji će kantinu koristiti do kraja školske godine, tako i za buduće generacije ove škole. Kako kaže, škola ranije nije imala menzu i đaci su uglavnom jeli na hodniku ili u dvorištu, zavisno od vremenskih uslova.

„Imali smo priliku da se družimo i radimo sa učenicima srednje škole ’Sveti Sava’. Za mene lično ovo je prva aktivnost koju imam priliku da radim sa mladima iz drugih zajednica. Moram da kažem da sam imala poteškoća u komunikaciji sa njima zbog jezika, ali bilo je toliko zabavno gledati nas kako pokušavamo da se izrazimo koristeći svoj jezik tela i gestikulaciju. Zaista smo uživali u svakom minutu“, priča Bekiri.

I za učenike iz srpske srednje škole ovo je bilo nazaboravno iskustvo i kažu da su ih drugari iz škole „Sezai Suroi“ odlično dočekali.

„Zajedničkim radom smo ulepšali jednu prostoriju njihove škole, a uz to smo se odlično zabavili. Moja drugarica Katarina i ja smo već imali priliku da učestvujemo u sličnim radionicama, tako da smo znali šta tačno treba raditi. Jedini nedostatak ovog druženja je to što nismo imali dovoljno vremena da se upoznamo sa novim drugrarima, tako da to moramo ispraviti. Jedva čekamo novo druženje“, kaže Stefan Stošić, učenik škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Ovo je samo prva od planiranih zajedničkih akcija mladih srpske i albanske nacionalnosti u Bujanovcu, u kojima će udruženim snagama raditi na stvaranju boljih uslova za odrastanje u ovom gradu.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira VladaUjedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Gradjanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i Ngo Aktiv.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *