Prijavi lokanu korupciju

Bujanovac, Vranje, 16. mart 2021.(foto ilustracija)- Desetak dana nakon što su iz Udruženja građana “Borino i evropsko Vranje” pozvali svoje sugrađane da se uključe u akciju protiv korupcije u gradu tako što će sa njima podeliti svoja iskustva, članovi ovog Udruženja kažu da se po negativnim prijavama građana ističu zdravstveni radnici i saobraćajna policija, pišu Južne vesti.

Da takve vrste zloupotreba i neetičkog ponašanja ima u svim društvenim sferama, ali da je najugroženiji sistem zdravstvenih usluga, pokazalo je i istraživanje Udruženja na temu “Fenomen i problem korupcije u društvu”.

”Kao što je naše istraživanje pokazalo, slične prijave dobijamo i od ljudi koji nam se javljaju putem društvenih mreža ili mejla. Ističu se zdravstveni radnici i saobraćajna policija po negativnim prijavama” – kažu iz Udruženja.

Smatrajući da je nepravedno da oni koji časno i pošteno rade svoj posao ispaštaju zbog toga što su stavljeni u isti “koš” sa korumpiranima, u međuvremenu su pozvali Vranjance da izdvoje i pozitivne primere.

”Što se tiče pohvala do sada smo dobijali samo pohvale za nekoliko zdravstvenih radnika, očekujemo da će biti još nekih” – dodaju iz Udruženja.

Njihov plan je da u narednih petnaestak dana organizuju anketu u glavnoj ulici, kako bi se mišljenje o fenomenu korupcije u Vranju čulo i od onih građana koji nemaju društvene mreže, a u organizaciji ankete žele da uključe i ostala udruženja, kao i lokalne političke stranke i da udruženi deluju protiv korupcije.

Kada prikupe dovoljno podataka, dodaju, krenuli bi sa apelima preko društvenih mreža, deljenjem flajera sa podacima o tome gde ima najviše prijava o korupciji, a u zavisnosti od toga koliko će se građani uključiti u akciju, pokretali bi i peticije.

Građani im o svojim idejama i iskustvima mogu pisati na mail: office@bev.rs, na društvenim mrežama, u komentarima ili anonimno.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *