Analiza: Igra pozitivnih brojeva

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. mart 2021. (foto TV N1 screenshot) –  Krizni štab za borbu protiv širenja korone uveo je „potpuno zatvaranje“ nakon 4.634 potvrđena slučaja kovida u ponedeljak, a ni približno tako oštro nije reagovano 1. decembra kada je u Srbiji zabeležen rekord u broju novozaraženih – 7.999.

Tog dana i nekoliko narednih, kada je od kovida oboljevalo i do 8.000 ljudi za 24 sata, gotovo dvostruko više nego ovih dana, ugostitelji i ostali preduzetnici mogli su da rade do 21 čas.

„Hitne“ mere sa novim ograničenjima jesu donete, ali se sa početkom primene čekalo do 4. decembra.

Tada je radno vreme ograničeno do 17 sati, a pre odluke Kriznog štaba oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio „da će vlast prihvatiti svaku odluku, ali ih moli da shvate da država mora da isplati i penzije i plate“.

-Ako zatvorimo sve u Srbiji, ne znam od čega ćemo moći bilo šta da platimo – rekao je tada Vučić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na 8.000 novozaraženih i gotovo isto toliko hospitalizovanih nije tražio „potpuno zatvaranje“.

Danas, na upola manje brojke, kaže da je „kompletno zatvaranje jedino rešenje da se sačuvaju životi i zdravstveni sistem“.

Još je zamolio građane da, kako kaže, ne gube vreme na polemike, već da se usredsrede na poštovanje mera i da se vakcinišu, kako bi se smanjio broj zaraženih, i kako bi što pre ušli u “bezbedniju zonu”.

Vlast se protiv korone borila i uvođenjem policijskog časa – 17. marta prošle godine na tada osmoro novozaraženih u jednom danu i ukupno 65 obolelih, a ukidala ga posle mesec i po dana kada je bilo registrovano ukupno 9.677 slučajeva, sa oko 150 novoobolelih dnevno.

-Mi ne očekujemo da će virus biti aktivan posle maja meseca. Dakle, pratićemo situaciju i onog momenta kada padne ispod jedan posto, tu je samo teoretski i dalje moguće zaražavanje – rekao je tada epidemiolog Predrag Kon, koji, uzgred, danas predlaže društveno koristan rad kao kaznu za one koji ne poštuju mere.

Skica apsurda ne bi bila potpuna bez proglašenja pobede nad koronom od strane Srpske napredne stranke (SNS) u aprilu mesecu i reči predsednika Vučića u predizbornom spotu koji je objavljen 13. juna 2020. godine.

„…pobeđujemo i pobedićemo ovog neprijatelja, samo zato što je svako od nas borac“, poručio je Vučić.

Posle izbora i mesec dana kasnije (7. jul), na 299 novoobolelih, Vučić je najavio  da će od petka do ponedeljka uvesti policijski čas, jer je „situacija sa koronom kritična“.

-Čudo bi trebalo da se dogodi pa da policijskog časa ne bude. Ako brojevi budu bolji u naredna dva dana, u šta ne verujem, neće biti te mere – objasnio je Vučić tog dana.

Iako brojevi nisu bili bolji (8. jul – 357 novozaraženih, 9. jul – 352), policijskog časa nije bilo.

Bilo je protesta građana na ulicama Beograda.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *