Bujanovački ugostitelji sa šaltera: Da pomognu i država i lokalna samouprava

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. mart 2021. Ugostitelji u Bujanovcu, kao i njihove kolege širom zemlje, od jutros rade šalterski i poručuju da već godinu dana najviše gubitaka u privrednom sektoru trpe upravo oni.

-Po ovoj poslednjoj odluci, da svi mogu da rade normalno osim nas, ispada da se korona širi isključivo po kafićima i kafanama, što je nebuloza. Poštovali smo bespogovorno sve mere od samog početka, jer razumemo da su životi najbitniji, poštovaćemo i ovu, ali stvarno je krajnje vreme da i mi budemo sagledani i da nam se omogući da radimo i izdržavamo svoje porodice – kaže za Bujanovačke Dragan Milić, jedan od vlasnika kafića „Perla“.

On naglašava da je od izbijanja pandemije u martu prošle godine ugostiteljima uskraćivano pravo na rad, da su ograničavani i u pogledu radnog vremena, ali i broja gostiju, a da za sve to vreme osetnije pomoći države nije bilo.

-Radnicima je isplaćivano 50 odsto i cela minimalna zarada u nekoliko navrata, ali za poslodovce nije bilo takoreći ničega. Mi smo uredno zaduživani za poreze i doprinose, a sve što smo dobili je odloženo plaćanje, odnosno reprogram. To je jednostavno premalo uzevši u obzir razmere krize koja nas je pogodila – kaže Milić.

Istovremeno, naglašava, ni država ni lokalna samouprava ne nude bilo kakve subvencije za ovaj sektor, već su okrenute isključivo proizvodnji i poljoprivredi.

-Da ne budem pogrešno shvaćen, nemam apsolutno ništa protiv bilo kog preduzetnika ili poljoprivrednika, svi ispaštamo, ali mislim da ugostitelji trpe ogromne gubitke, ako ne i najveće, i da je „minut do 12“ da se našem sektoru pomogne na neki način – ističe Milić.

Odlukom Kriznog štaba,  „kompletno zatvaranje“ od jutros u 6 sati važi samo za ugostitelje i tržne centre, a svi ostali mogu da rade.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *