Kamberijeva bitka za Preševo

Piše: Nikola Lazić za portal Slobodna reč

Bijanovac, Preševo, 25. mart 2021.(foto arhiva)-  Ako najveća politička stranka koja okuplja Albance sa juga Srbije, Partija za demokratsko delovanje,narodnog poslanika Šaipa Kamberija, “izgubi” i Preševo, čeka je političko vegetiranje u narednim godinama. U tom slučaju će Skupština Srbije biti njihov jedini kanal za vlastitu i promociju prava Albanaca. Iskusni političar poput Kamberija svestan je da je to nedovoljno.

Kamberi

Dva poslednja izbora za lokalnu vlast u Preševu bila su vanredna, što najbolje govori o ujednačenosti snaga političkih stranaka, ali i o velikoj borbi za vlast u ovoj opštini. Kao najveći favoriti među sedam lista, izdvajaju se Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika opštine Šćiprima Arifija i Partija za demokratsko delovanje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, a teško je reći ko od njih ima veću podršku.

Međutim, ne bi trebalo ni zaboraviti ni Demokratsku partiju Albanaca Ragmija Mustafe, jedinog preostalog iz “stare garde” albanskih političara, koji se već jednom nalazio na čelu opštine. Mustafa ima stabilno biračko telo i ne odustaje od svog programa čija je suština pripajanje Kosovu.

Za Alternativu Šćiprima Arifija je problem što se ova stranka podelila, zbog čega je i došlo do uvođenja privremenih mera i vanrednih izbora. Veliko je pitanje koliko glasova mogu da mu odvuku njegovi raniji saradnici, koji su sada u drugim strankama.

Sa druge strane, sudeći prema kampanji na društvenim mrežama, čini se da je do izborne pobede u Preševu najviše stalo Partiji za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija. Kamberi pokušava da u Preševu materijalizuje veliku popularnost koju je stekao kao poslanik Narodne skupštine Srbije. Tako se kampanja vrti oko njega, njegovih skupštinskih nastupa i Ardite Sinani, koja se između dva Arifijeva mandata već nalazila na čelu Preševa, iako je sam Kamberi iz Bujanovca.

Ovoj političkoj partiji je osvajanje vlasti u Preševu od suštinske važnosti, jer su na prošlim izborima “izgubili” Bujanovac. Oni jesu u bujanovačkoj Skupštini u vladajućoj koaliciji, ali bez ikakve faktičke vlasti i “uživanja”. Gubitak Preševa bi za stranku Šaipa Kamberija mogao da bude ozbiljan udarac.

Arifi

Ovi izbori, dakle, u velikoj meri mogu odrediti dalju sudbinu Partije za demokratsko delovanje, najveće političke stranke koja okuplja Albance juga Srbije. Ova partija je letos na lokalnim izborima “izgubila” Bujanovac, a ako joj se to dogodi i u Preševu, ostaće bez ikakvog uticaja u dve opštine Pčinjskog okruga sa većinskim albanskim stanovništvom.

U praksi će to značiti političko vegetiranje PDD u narednim godinama i Skupštinu Srbije kao njihov jedini prostor za vlastitu, ali i promociju prava Albanaca. Kamberi je, međutim, kao iskusan političar svestan da je to nedovoljno za njega lično, i za samu stranku i njene članove. Zbog toga se svojski trudi da bitku za Preševo dobije, a da njegova stranka bude stožer buduće vlasti.

Kada se sagleda cela situacija, ne može se očekivati da bilo koja stranka bude u mogućnosti da sama napravi većinu u Skupštini opštine Preševo koja ima 38 odborničkih mesta a građana s pravom glasa oko 40.000, iako je taj broj u realnosti znatno manji.

Tu dolazimo do zajedničke liste srpskih stranaka Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa, koja svoju šansu čeka upravo zbog male šanse da neka od vodećih albanskih partija sama formira skupštinsku većinu. Listu predvodi predsednik Opštinskog odbora lokalnih naprednjaka Branko Trajković, a njihovi kandidati za odbornike čine članovi osam “srpskih” stranaka: SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici.

Oni računaju na tri mandata, i vrlo lako se može desiti da, kao posle poslednjih izbora 2017, postanu jezičak na vagi prilikom formiranja vlasti posle izbora. To se posebno može desiti u kontekstu antagonizama koji vladaju među najvećim strankama u Preševu i njihovim liderima.

U svakom slučaju, u nedelju, 28. marta, Preševo čekaju zanimljivi izbori, uz veliku mogućnost da i nakon njih niko ne uspe da formira većinu u zakonskom roku, čime bi se ušlo u još jedne izbore.

Vanredni izbori u Preševu održani su 24. decembra 2017. godine, na kojima je Alternativa za promene osvojila 15, Demokratska partija Albanaca 11, Partija za demokratsko delovanje 6, Pokret za reforme DPA 3, Srpska lista 2 i Demokratska unija doline  1 odbornika



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *