Epidemiolog o tome zašto kafići ne rade a mogu mega marketi i fabrike

Radovanović: Krizni štab donosi kontradiktorne odluke (Foto N1/youtube)

Bujanovac, 26. mart 2021. (Naslovna foto arhiva) – Zašto je fabrikama sa preko 600 radnika u smeni dozvoljeno da rade, da li bi na “kovid žurkama” bilo manje ljudi ako bi sve bilo otvoreno, da li se virus prenosi samo noću i u kafićima, kako to da je sve više vakcinisanih i onih sa antitelima, a da broj novozaraženih i dalje raste, zašto zabrana rada samo za pojedine prodavnice, neka su od zapažanja građana koji traže pojašnjenja Kriznog štaba. Umesto njih, za Južne vesti mere tumači epidemiolog Zoran Radovanović.

  • Oni (Krizni štab) donose nekonzistentne i kontradiktorne odluke prema tome kako se nadglasaju i kako ih ko pritisne, tako da smo zbog toga došli u situaciju u kojoj smo, a rezultat je da je izgubljeno mnogo više života nego što je moralo da bude. Ako imate restriktivne mere, a imate takav vrtoglav, više nego drudge u svetu, uspon učestalosti bolesti, onda je jasno da mere ne deluju i da ih treba korigovati. Da ne dozvolite da dođe do naglih skokova. Može i ovako, može i onako. Dovoljna su i 2 dana, što bi bilo duže? – kaže epidemiolog.

U situaciji sa virusom u kojoj je Srbija danas, a koju ocenjuje kao približno katastrofalnu, smatra da bi ugostiteljski objekti morali stalno da budu zatvoreni, a ne da im se skraćuje vreme.

Na zapažanja građana i pitanja da li se virus širi samo noću i u kafićima kaže da ljudi koji su planirali da odu u kafić, svakako će tamo otići, ali zbog skraćenog radnog vremena svi oni napraviće gužvu, zbog čega će mogućnost da se zaraze biti i veća.

  •  To je kao harmonika, kad je pritisnete, onda su mehovi sabijeniji. Znači, građani koji bi dolazili postupno tokom dana, ako skratite, isti broj građana ima na raspolaganju manje vremena, pa je gustina veća. To nekad bude kontraproduktivno – pojašnjava Radovanović.

Sa posetiocima žurki, naglašava, vlast ne treba da pravi kompromise zarad političkih poena, i ukazuje da država ima mehanizme da sazna za sve planove za zabranjene žurke, ali da ih odsustvom kontrole dozvoljava.Građani ukazuju i na gužve i fabrikama.

Zato što je, dodaje, to sada dozvoljeno, ljudi koji bi neprehrambenu robu kupovali u prodavnicama, a koje zbog mera ne smeju da rade, sada se grupišu u prodavnice u kojima se prodaje mešovita roba.

  • To je nakaradno, zato što je trebalo da bude dozvoljeno samo da rade prodavnice za hranu, prehrambene proizvode, pekarske i konditorske proizvode, a ne ti tržni centri gde se prodaje sve, gde može da se pored toga kupi i televizor i sve ono što u gradu ne može – ističe epidemiolog.

Problem na koji ukazuju građani je i što je fabrikama, od kojih neke, kako kažu, imaju i po 600 radnika u smeni dozvoljeno da rade, a sve da bi se, kako se često čulo od nekih članova Kriznog štaba, napravio kompromis sa privredom.

  • Problem je bio što su radnici prevoženi u pretrpanim autobusima i što su pre i posle rada bili grupisani, a to je moglo da se spreči. Susreti na ulazu i izlazu. To važi za te fabrike u južnom delu Srbije – kaže Radovanović.

Šta je još rekao epidemiolog Radovanović čitajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *