Dr Tiodorović: U četvrtak o mogućem ublažavanju mera

Bujanovac, Beograd, 31. mart 2021.- U četvrtak nova procena Kriznog štaba, pa odluka o merama, najavio je epidemiolog Branislav Tiodorović gostujući u emisiji Upitnik na RTS.

Medicinski deo Kriznog štaba u utorak je imao konsultacije, a Tiodorović je rekao da još uvek postoji tendencija uspona broja pozitivnih i umrlih.

„Ipak smo se danas opredelili da ne menjamo mere, da u četvrtak napravimo ponovo procenu pa da onda vidimo šta dalje“, rekao je.

Ističe da vrlo oprezno treba pristupati opuštanja mera. Na pitanje da li to znači da do kraja nedelje nema opuštanja mera, rekao je da bi on sačekao.

Kaže da je medicinski deo Kriznog štaba stalno u kontaktu i da može da se desi da narednih dana bude bolja situacija, iako on nije optimista, a njegove kolege još manje. Dodaje da postoji zaravljnjenje u Beogradu i Vojvodini.

Napominje da je lažna dilema izbor između zdravstva i ekonomije.

„Nema dileme. I zdravstvo i ekonomija. To je jedini izlaz. Sada smo u situaciji da moramo dati prednost zdravlju“, rekao je epidemiolog.

Dodao je da se pokazalo da ni zemlje koje su imale „lokdaun“ nisu imale dobre rezultate. Kao primer je naveo stopu smrtnosti u Švedskoj koja je slična kao u zemljama koje su imale zaključavanje.

Prema aktuelnim merama, rad je zabranjen jedino ugostiteljskim objektima.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *