Obavezna vakcinacija protiv korone je moguća

Bujanovac, 6. april 2021. (foto arhiva) – Država ima pravo da naredi obaveznu imunizaciju svih građana Srbije u slučaju pojave epidemije kao što je ova sa korona virusom.

Za to je, međutim, potrebna promena delova Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovaj Zakon sada tačno propisuje u kojim slučajevima se za sva lica može odrediti  preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv neke zarazne bolesti.

“U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u članu 32. stav 3. ovog zakona ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti”, glasi stav 2 član 33 Zakona.

Međutim, kada je zakon pisan kovid nije postojao kao zarazna bolest, pa samim tim ni vakcina.

Zakon prepoznaje određene zarazne bolesti za koje je vakcinacija obavezna i za koju kategoriju stanovništva, među kojima su tuberkuloza, difterija, tetanus, veliki kašalj, dečija paraliza …

Kako smo ranije danas javili u Bujanovcu je do sada vakcinisano 15 odsto stanovništva, odnosno nešto manje od 6.000 ljudi sa jednom ili obe doze.

 




2 thoughts on “Obavezna vakcinacija protiv korone je moguća

  1. evica

    Ovo mi se nikako ne svidja, nemam nameru da se vakcinisem, ne verujem u te vakcine, imam dobar imunitet, sedim kod kuce, uz ruski previscivac vazduha, i pravim se kao da korone nema i kao da je sve najnormalnije.

    Reply
  2. evica

    Ovo mi se nikako ne svidja, nemam nameru da se vakcinisem, ne verujem u te vakcine, a i dobar mi je imunitet zahvaljujuci vitaminima i opc aceroli, jednostavno se plasim posledica i sad treba neko da me natera na vakcinu?!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *