Tasić: Zalažem se za besplatne udžbenike Fondacije Kavčić

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. april 2021. Za besplatne udžbenike koje za učenike osnovnih škola u Srbiji obezbeđuje Fondacija Alek Kavčić, širom su otvorena vrata bujanovačke OŠ „Branko Radičević“, kaže direktor škole Nenad Tasić.

Da li će đaci moći da u narednoj školskoj godini koriste udžbenike Fondacije pitaju se pre svih nastavnici škole, okupljeni u stručne savete, a Tasić smatra da njegove kolege takođe blagonaklono gledaju na misiju srpskog naučnika Kavčiča.

Ovaj profesor s Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu putem fondacije koja po njemu nosi naziv, uložio je oko milion dolara kako bi učenicima u Srbiji i njihovim roditeljima poklonio komplete udžbenika za sve razrede osnovne škole.

Humani gest profesora Kavčića naišao je na žestok otpor pojedinih izdavača, koji, u strahu da ne izgube ogroman profit, vrše pritisak i na direktore i na nastavnike škola širom Srbije, a posredno i na roditelje, da se ne koriste udžbenici Fondacije.

-Kao direktor, ali i kao roditelj, mogu samo da pohvalim nameru Fondacije i profesora Kavčića. Ja, kao direktor, ne mogu, niti bih ikad pokušao da određujem nastavnicima koje će udžbenike deca koristiti, ali verujem da su sve moje kolege otvorene za udžbenike Fondacijekaže Tasić, ne želeći da komentariše navode o pritiscima takozvanihkartela stranih izdavača”.

Po proceduri, koja je u toku, kada Ministarstvo objavi Katalog udžbenika koje je odobrilo za korišćenje u narednoj školskoj godini, nastavnici istog predmeta, okupljeni u stručne savete, predlažu udžbenike određenog izdavača, mišljenje o predlogu daje Savet roditelja, a konačnu odluku donosi nastavničko veće.

Izdanja Fondacije Alek Kavčić Ministarstvo je odobrilo uvrstilo u Katalog, a svi udžbenici se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com.

Fondacija Alek Kavčić saopštila je ranije da je učenicima roditeljima omogućila i opciju da, osim udžbenika u PDF formatu, dobiju i originalne štampane udžbenike za svega 2 dinara po stranici.

Po rečima direktora Tasića, gotovo polovina od oko 1.000 đaka u OŠ “Branko Radičević od države već dobija udžbenike besplatno.

Pravo na to imaju učenici iz porodica koje su primaoci novčane socijalne pomoći, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji se školuju po IOP-u, kao i osnovci koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, pod uslovom da su im starija braća i sestre u sistemu obrazovanja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *