Dr Salihu za Bujanovačke: Ministar me smenio politički, nema zamerki na moj rad

Piše: N. Stevanović

Rešenje ministra Lončara

Bujanovac, Preševo, 14. april 2021. Dojučerašnji direktor Doma zdravlja u Preševu dr Driton Salihu smatra da je smenjen isključivo iz političkih razloga, jer Ministarstvo zdravlja nije imalo nikakve zamerke na njegov rad i funkcionisanje ustanove.

-Nema obrazloženja za moju smenu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar u odluci o razrešenju nije naveo nijedan razlog, zato što ga u pogledu struke nije ni bilo. Tako da mogu da zaključim da su motivi politički – kaže dr Salihu za Bujanovačke.

Njega posebno čudi činjenica da je ministar rešenje doneo 9. marta, a da mu je uručeno više od mesec dana kasnije – 13. aprila.

U obrazloženju se kao razlog za smenu jedino navodi da je Salihu za direktora imenovan 25. aprila  2018. godine rešenjem SO Preševo, a da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti iz 2019. godine direktore Domova zdravlja imenuje i razrešava resorni ministar.

Ni pomena, dakle, o eventualnim propustima u radu dr Salihua, o kome su proteklih dana brojni nacionalni mediji, posle pisanja Bujanovačkih, izveštavali kao jednom od najuspešnijih direktora u Srbiji kada je reč o procesu vakcinacije.

Po njegovim rečima, smenom jedinog direktora Albanca doma zdravlja, od 321 koliko ih ima u Srbiji, došlo se u situaciju da čak ni u opštini sa 95 odsto albanskog stanovništva i u ustanovi u kojoj su 80 odsto zaposlenih Albanci, direktor ne može da bude njihov sunarodnik.

Salihu veruje i da je njegova nacionalna pripadnost mogući razlog za smenu.

Dom zdravlja je, imajući u vidu ogromne probleme koje je za zdravstvo prouzrokovala pandemija, funkcionisao odlično. Uspevali smo da pandemiju u najvećoj meri držimo pod kontrolom i svima pružali adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Pomagali smo Zdravstvenom  centru Vranje u pogledu transporta pacijenata. Takođe, kao opština smo među uspešnijima kada je reč o vakcinaciji protiv korone, posebno među starijim stanovništvom – kaže dr Salihu.

Odluku o njegovoj smeni ministar Lončar je doneo juče, godinu dana pre isteka  mandata.

Za vršioca dužnosti direktora imenovan je dr Boban Spasić, inače član Srpske napredne stranke (SNS).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *