Finansijski i komercijalni direktor Komunalca tužili firmu i naplatili preko milion dinara

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. april 2021. Finansijski i komercijalni rukovodilac JP „Komunalac“, Sami Bećiri i Sabri Sefedini, u decembru 2020. godine su od preduzeća  naplatili po pola miliona dinara, a sada još oko 200.000 dinara, o čemu svedoče izvodi iz banke od 16. aprila, do kojih su došle Bujanovačke.

Dok na radnike JP „Komunalac“ vrše pritisak da povuku tužbe i praktično odustanu od naplate onoga što im pripada, rukovodioci ovog preduzeća sami sebi su do sada isplatili više od milion dinara na ime presuda u njihovu korist, a protiv preduzeća, za čiju su dobrobit, kako proklamuju, toliko zabrinuti.

Bećiri i Safedini, kao i još neki šefovi, tužili su i dobili na sudu „Komunalac“ zbog razlike u zaradama, odnosno koeficijentima, i te presude revnosno naplaćuju, što se vidi u izvodima, a istovremeno optužuju radnike da će preduzeće propasti ako oni ne povuku svoje tužbe zbog neisplaćenog regresa, toplog obroka i razlika do minimalne zarade.

-Umesto da oni prvi odustanu od naplate, jer to isto traže od radnika, oni su prvo sebe isplatili, a zaposleni se, jedan po jedan, pozivaju na razgovor kod rukovodilaca i kod predsednika Privremenog organa, koji upravlja preduzećem, Ruždija Halilija, da bi ih ubedili da povuku tužbe. Po njima, „Komunalac“ će propasti isključivo zbog tužbi radnika, a zbog tužbi šefova neće – kaže jedan od zaposlenih koji je želeo da ostane anoniman.

U ovom preduzeću se i namerno kasni sa isplatom zarada radnicima i stvara slika, kako kaže naš sagovornik, da su zaposleni sami krivi za to.

Još u septembru prošle godine postignut je sporazum između radnika sa jedne i rukovodstva preduzeća i lokalne samouprave sa druge strane, da se zaposlenima isplati ono što se duguje na na ime zarada, a da se odreknu regresa i toplog obroka i povuku tužbe.

Dogovoreno je i da JP „Komunalac“ plati sudske takse i troškove advokata.

Rok za to je bio decembar, ali toga nije bilo ništa.

Krajem decembra se dve strane dogovaraju da se rok produži do 31. marta ove godine, ali epilog je isti – rukovodstvo ne poštuje dogovor i ponovo nema uplata.

Nedavno je od radnika ponovo zatraženo da povuku tužbe za regres i topli obrok, iako je presude već potvrdio Apelacioni sud, što oni, poučeni ranijim iskustvima, odbijaju.

Nakon toga, desetak zaposlenih je dobilo ono što im se duguje na osnovu razlike u zaradama.

Inače, preduzeće je tužilo osamdesetak radnika, a po usmenom dogovoru ono što im pripada je trebalo da dobije svih 180.

Oni su ubeđeni, međutim, da od toga neće biti ništa.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *