Za povratak u normalu potrebno da se vakciniše više od 4 miliona građana

Bujanovac, 22. april 2021. (foto: punkt za vakcinaciju Bujanovac) –  Za sticanje kolektivnog imuniteta koji omogućava vraćanje u normalan život, potrebno je da se narednih nekoliko meseci vakciniše više od četiri miliona građana, kaže virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

-Onog trenutka kada priđemo broju od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu – rekao je Šekler, prenosi RTS.

Inače, u Srbiji je do sada prvu dozu primilo gotovo 3 miliona građana, a revakcinisano je više od milion.

On smatra da se mladi manje vakcinišu jer su im u poslednjih godinu dana govorili da su manje ugroženi.

-To je stvorilo uverenje kod njih da su otporni i da to nije tema za njih. Međutim, sada i mlađi ljudi obolevaju i imaju i težu kliničku sliku, i zato je neophodno da im se pošalje poruka da treba da razmišljaju o zaštiti – rekao je gostujući u Jutarnjem programu.

Kada je reč o antitelima, Šekler kaže da je najnezahvalnije govoriti o nivou antitela koji nas štiti.

-To što se ustanovi da ih imamo jeste dobro za nas, ali to nije garancija da smo zaštićeni. Ako je naš organizam bio iscrpljen bolešću, mi smo i dalje izloženi. Kvalitet antitela posle preležane bolesti nije isti – objasnio je virusolog.

Istraživanje koje je o efektu vakcina rađeno u Kragujevcu veoma je važno, a zaključak je da sve vakcine koje se primenjuju u Srbiji efikasno štite.

Neke vakcine brže stvaraju zaštitu, a neke sporije, otuda se češće zaražavaju oni koji su primili neku od vakcina koje sporije stvaraju antitela, i ako se izložite virusu u riziku ste da se zarazite. Moram da napomenem da iako imate brzinu kod Fajzerove i Sputnjika, tu su i češće nuspojave, dok ih kod Sinofarmove gotovo nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane – kaže Šekler.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *