“Zvončica”, novi vrtić u Vldičinom Hanu

Bujanovac, V. Han, 22. april 2021.- Predškolska ustanova “Pčelica” u Vladičinom Hanu od danas ima još jedan vrtić, a reč je o novoizgrađenom objektu “Zvončica” u naselju “Kolonija” u koji će ubuduće ići 45 mališana, među kojima i deca iz osetljivih društvenih kategorija, raspoređenih u tri grupe, pišu Južne vesti. U opštini kažu da su hteli da izađu u susret roditeljima čija su deca na listi čekanja.

Površina novog vrtića, čiju su izgradnju počeli pre 2 godine, sa dvorištem je 900 kvadratnih metara, a same zgrade 336. Za izgradnju je izdvojeno ukupno oko 30 miliona dinara, pri čemu je Ministarstvo privrede finansiralo 21, a Opština Vladičin Han oko 9 miliona.

S obzirom na to da je predškolska ustanova ušla u projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ po komponenti tri: Podrška deci i porodici-komunikacija sa porodicama iz osetljivih društvenih grupa, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je preko Svetske banke uložilo dodatnih četiri i po miliona dinara za opremanje dečijih radnih soba nameštajem, igračkama i didaktičkim materijalom kao i sredstva za rad projektne grupe – kaže predsednik Opštine Goran Mladenović.

U okviru vrtića formirane su tri grupe – 25-oro dece uzrasta od 3 do 5,5 godina raspoređeno je u dve grupe za celodnevni boravak, a 20, među kojima i mališani iz osetljivih društvenih kategorija, koristiće poludnevni boravak.

Mladenović kaže da je otvaranjem vrtića “Zvončica” broj dece na listi čekanja skoro prelovljen.

-Kada se krenulo za gradnjom bilo je oko 60 deteta na čekanju, međutim dok se završila gradnja javilo se još 40 deteta za vrtić, tako da je lista od 100 smanjena na 40. Inače, imamo dva centralna vrtića i ovo je treći – kaže Mladenović.

Dodaje da je pre dve godine dograđena još jedna prostorija u sklopu vrtića u centru, a Opština i sada ima u planu proširenje postojećeg vrtića kod Osnovne škole “Branko Radičević”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *