Za FK Trnovac najviše novca iz budžeta, kriterijumi nepoznati

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. april 2021. Fudbalski klub „Trnovac“ iz Velikog Trnovca  dobiće od Opštine Bujanovac 30 odsto od ukupnog iznosa izdvojenog za finansiranje sportskih klubova u ovoj godini, odnosno 1,9 miliona dinara.

Ovim je prekršen i Zakon o sportu, u čijem članu 138 se kaže: Jednoj organizaciji u oblasti sporta ne može se odobriti više od 20% sredstava od ukupne sume sredstava budžeta jedinice lokalne samouprave predviđenih za finansiranje programa iz oblasti sporta, s tim da se troškovi programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u jedinici lokalne samouprave moraju odnositi, po pravilu, najmanje 15% na aktivnosti povezane sa sportom dece.

Iako se takmiči u istom rangu takmičenja kao klub iz Velikog Trnovca, i to najnižem – Pčinjskoj okružnoj ligi, za FK BSK iz Bujanovca je izdvojeno 850.000 dinara. 

Odluku Komisije koja je odlučivala o raspodeli novca za sport danas je potvrdilo Opštinsko veće, ali na sednici nije obrazloženo na osnovu kojih kriterijuma su raspodeljena sredstva.

Trenutno drugoligaš KMF „Zufo“ dobiće 600.000,  KMF BSK, koji se takmiči u trećoj ligi, svega 80.000, a „AS“, iako u najnižem rangu, dobija 450.000 dinara.

Za Košarkaški klub „Plej 017“ određeno je 290.000, dok je za KK „Elita“, klub koji se, kako saznajemo, ne takmiči već dve godine i isključen je iz Košarkaškog saveza Srbije, izdvojeno 250.000 dinara.

Karate klub BSK će biti finansiran sa 40.000 dinara, a „Besa“ sa 150.000.

Rukometnom klubu BSK Heba komisija je dodelila 750.000 dinara.

Komentarišući raspodelu novca iz budžeta predsednik opštine Nagip Arifi je primetio da je „sigurno da će biti nezadovoljnih“

Najavio je da će klubovi dobiti sredstva već tokom sledeće nedelje.

Opština će finansirati ukupno 26 klubova sa 6,5 miliona dinara.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *