Velika šansa za bujanovačke privrednike, država daje bespovratno 16,6 miliona dinara

Bujanovac, Beograd, 25. april 2021.- Preduzeća koja imaju sedište u Preševu, Bujanovcu ili Medveđi moći će da dobiju subvencije u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara koje im pokrivaju do 70 odsto opravdanih troškova, piše u odluci Komisije za kontrolu državne pomoći.

Kako piše Nova ekonomija, pojedinačna pomoć neće moći da bude manja od 300.000 dinara niti veća od 2 miliona dinara preduzetnicima koji nemaju obavezu vođenja poslovnih knjiga, i 3 miliona dinara onima koji vode poslovne knjige.

Za ovu pomoć izdvojeno je ukupno 40 miliona dinara i to tako što će preševske firme dobili 15,4 miliona, bujanovačke 16,6, a preduzeća iz Medveđe osam miliona dinara.

Od ukupnog iznosa 15 miliona dinara je namenjeno za sufinansiranje projekata preduzetnika koji imaju tendenciju rasta i novog zapošljavanja, a 25 miliona za sufinansiranje projekata mikro i malih privrednih društava i preduzetnika u cilju ekonomskog rasta i povećanja zapošljavanja.

Bespovratna sredstva su namenjena isključivo za nabavku opreme i mašina za projeketne aktivnosti u oblasti proizvodnje i proizvodnih usluga u sektorima poljoprivrede, rudarstva, prerađivačke industrije, snabdevanja električnom energijom, gasom, parom, vodom i građevinatrstva, osim u sektoru čelika, sintetičkih vlakana i uglja.

Preševo, Bujanovac i Medveđa inače spadaju u četvrtu grupu opština, što znači da im je prosek razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *