I Bujanovac na trasi brze pruge koju je Vučić dogovorio u Briselu

Bujanovac, Brisel, 27. mart 2021. (Foto Bujanovačke) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je i Brisela da će se graditi brza pruga od Beograda do Niša i dalje do Preševa i granice sa S. Makedonijom, a radovi će se dobrim delom finansirati evropskim novcem.

Deo te pruge prolazio bi i kroz Bujanovac a predesednik je, kako prenosi RTS, najavio da će pruga biti gotova za četiri i po godine, te da će se vozom od Beograda do Skoplja stizati za tri sata i 15 minuta.

Iz Bujanovca sada nema direktnog železničkog saobraćaja do Beograda, već samo do Niša a putovanje putničkim vozom traje i do 4 sati.

Kada je reč o železnici, naveo je da će se raditi kompletna pruga od Niša do Preševa, što je teško, posebno u Grdeličkoj klisuri.

„Verujem da će se od Beograda do Skoplja, sa svim stanicama, putovati tri sata i petnaest minuta vozom. Avionom ne možete da stignete brže. To su neverovatne promene“, konstatovao je Vučić.

„Pregovarali smo s više njih o infrastrukturnim projektima, jer Srbija to može sebi da priušti. Dugo smo razgovarali i dobili smo aproksimativnu cenu od Kineza za prugu Beograd–Niš od 200 kilometara. Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatnu cenu, i zato sam rekao da će to drastično da menja sve u zemlji“, rekao je Vučić.

Kako prenosi RTS, on je precizirao da će, prema izabranoj varijanti, Srbiju to koštati maksimalnie 1,2 milijarde, jer će oko 35 do 50 odsto biti poklon-pare od EU.

„Preko 600 miliona besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35 odsto, za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom…“, rekao je predsednik Srbije.

To, kako kaže, znači mnogo za putnički saobraćaj, teretni saobraćaj, koji će se ubrzati, a to znači i mnogo više novca.

Precizirao je da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu četiri, gde je cena 1,766 milijardi evra do Niša, uz bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

„Za četiri i po godine Srbija će imati to. Ja sam presrećan, jer nikad mi se ništa slično nije desilo u Briselu. Ovo je velika nada, šansa za nas i podstrek za ubrzan rad i na svim drugim temama“, rekao je Vučić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *