Tiodorović: Bez ublažavanja mera za praznike, možda tek od 8. maja

Bujanovac, Beograd, 28. april 2021.- U ovom trenutku ne može se govoriti o ublažavanju mera, a ako se postojeće budu poštovale, verovatno posle 8. maja razmišljaćemo o tome da se one postepeno ublažavaju- rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović nakon sednice Kriznog štaba.

“Nismo za to još spremni. Želeli bismo da brojevi padnu. Možemo govoriti o velikom popuštanju kada brojevi budu mnogo manje nego sada“, ističe Tiodorović, prenosi RTS.

Ako se sve mere budu poštovale, navodi, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati o tome da se one postepeno ublažavaju.

„Možda ćemo preći i na to da restorani, ugostiteljski objekti u zatvorenom, mogu da rade, ali da se, na primer, koristi samo 50 odsto kapaciteta u zatvorenom“, naglasio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, današnja sednica Kriznog štaba imala je zadatak da oceni epidemijsku situaciju, prenosi RTS.

„Želimo svi zajedno da izbegnemo onaj scenario koji smo imali za Sretenje, koji nas je doveo do povećanja broja bolesnih. Izbegnimo taj scenario. Ako smo disciplinovani, iskoristimo lepo vreme, baš za vreme praznika, da se prošetamo sa porodicama, da proslavimo velike praznike, ali da poštujemo mere“, naglasio je Tiodorović.

Morate, kaže, znati da je preko 90 posto pacijenata nevakcinisano. Ovaj podatak sam morao da istaknem u prvi plan da stradaju, obolevaju i fatalno završavaju nevakcinisani, kazao je Tiodorović.

Nijedna vakcina, dodaje, na štiti sto posto, štiti onoliko koliko je efikasna, ali i koliko je organizam spreman da odgovori i napravi antitela, kazao je Tiodorović.

Najveći broj onih koji su vakcinisani prošli su sa lakom kliničkom slikom.

„Poruka je vrlo jasna, vakcinacija je neophodna. Pre svega će se, kaže, staviti fokus na radno aktivno stanovništvo“, istakao je Tiodorović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *