Od sutra elektronski sertifikati za vakcinisane

Bujanovac, 30. april 2021. Od subote, 1. maja, svi građani koji su vakcinisani dobiće digitalni kovid sertifikat, najavila je premijerka Ana Brnabić.

 -Zahvaljujući IT sistemu, mi smo u mogućnosti da imamo potpuno elektronske kovid sertifikate – rekla je Brnabić u Domu Narodne skupštine, prenosi Danas.

Premijerka je navela da je Srbija podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, navodeći da smatra da će te zemlje prihvatiti sertifikate.

Ona je kazala da je u Srbiji obe doze vakcina protiv korona virusa primilo 25,6 odsto građana odnosno njih 1.462.125 osoba.

Dodala je da je imunizovano, odnosno da je prošlo dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili pet nedelja u slučaju primanja vakcine Astra Zeneka, 1.261.974 odnosno 22 odsto.

Kako je kazala, postoje velike razlike u broju vakcinisanih između različitih gradova navodeći da je najveći broj vakcinisanih u Beogradu.

Ona je navela da je među hospitalizovanima širom Srbije, kojih ima nešto manje od 5.000, 98 odsto njih nisu vakcinisani.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *