Dan slobode medija: Bujanovačke u službi građana

Izveštavali smo sa lica mesta o havarijama, važnim sportskim događajima, političkim dešavanjima, nekolikim izbornim ciklusima, gacali po poplavama, pekli se na suncu i cvokotali na mrazu, tražili od nadležnih odgovore na pitanja koja se tiču vas, dragi naši Bujanovčani, bavili se temama od komunalnih do nacionalnih i globalnih koje su ispunile upravo taj, osnovni uslov-da su važne za Bujanovac i Bujanovčane, a posle za sve ostale

Izveštavamo o lokalnim, ali i o globalnim temama koje se tiču građana Bujanovca

Piše: Nikola Lazić

Bujanovac, 3. maj 2021. – Nema nezahvalnijeg zadatka za novinara nego da piše o mediju za koji radi i koji uređuje. Ako je za utehu, međutim, postoje bar dva razloga zaslužna za to što ipak čitate ove redove.

Najpre, ovaj će uradak biti manji omaž posvećen 3. maju, Međnarodnom danu slobode medija.

Drugi, možda važniji razlog je to što ovo zapravo i nije tekst o Bujanovačkim, već o vama, čitaocima našeg portala, bez kojih ne bismo ni postojali i zbog kojih, od već sada davnog avgusta 2015, arčimo ‘artiju.

Pokušavam da se prisetim svih inicijativa koje smo za to vreme pokrenuli, svih Vaših problema čije smo rešavanje inicirali i pomogli, trenutaka kada i nismo bili uspešni koliko smo želeli, razloga zbog kojih ste nas hvalili ili psovali, sasvim svejedno.

No, nije lako izdvojiti ono najvažnije među gotovo 8.000 naslova do sada objavljenih na srpskom i albanskom jeziku, pa ću zato demagoški navesti opšta mesta, ali ipak lako proverljiva na našoj web adresi www.bujanovacke.co.rs.

Za proteklih godinu i kusur dana objavili smo preko 1.000 naslova posvećenih neposustajućoj korona pandemiji, koja nam je postala deo života.

Izveštavali smo sa lica mesta o havarijama, važnim sportskim događajima, političkim dešavanjima, nekolikim izbornim ciklusima, gacali po poplavama, pekli se na suncu i cvokotali na mrazu, tražili od nadležnih odgovore na pitanja koja se tiču vas, dragi naši Bujanovčani, bavili se temama od komunalnih do nacionalnih i globalnih koje su ispunile upravo taj, osnovni uslov-da su važne za Bujanovac i Bujanovčane, a posle za sve ostale.

Upravo zbog toga smo, uz pomoć i podršku naših partnera iz USAID-a, otvorili i stranicu na albanskom jeziku, a zahvaljujući European Endowment for Democracy (EED) nastavljamo da je održavamo, kako bismo svima ovde omogućili pristup proverenim i brzim informacijama, čime smo postali jedini medij ne samo u ovom delu Srbije koji izveštava na srpskom i albanskom jeziku

Mi ne komentarišemo, ne „smatramo i ne ukazujemo“, mi samo prenosimo na uvid javnosti ono što se zaista i događa oko nas. Mi se, zajedno sa našom zajednicom, borimo za normalnost onim što jedino i umemo da radimo-etičkim, nepristrasnim i tačnim izveštavanjem.

Naravno, znamo da ima i onih kojima se naš način rada ne dopada, ali ću iskoristiti priliku da citiram samog sebe da „novinarstvo nema naciju“, da postoji samo dobro novinarstvo ili ga uopšte nema. Ne radimo u interesu političkih i inih elita već građana.

Građani na 1. mestu

Upravo zbog toga smo, uz pomoć i podršku naših partnera iz USAID-a, otvorili i stranicu na albanskom jeziku, a zahvaljujući European Endowment for Democracy (EED) nastavljamo da je održavamo, kako bismo svima ovde omogućili pristup proverenim i brzim informacijama, čime smo postali jedini medij ne samo u ovom delu Srbije koji izveštava na srpskom i albanskom jeziku.

Bujanovačke ne bi bile to što jesu da, pored dva navedena, nije i naših ostalih partnera i prijatelja: Britanski savet, BIRN, Južne vesti…

1.000 naslova o epidemiji

I, ono najvažnije: Svi mi zajedno smo u misiji da služimo vama, poštovani građani i čitaoci.

Kao što rekosmo, najteže je pisati o sebi, pa ćemo zato sada u pomoć pozvati brojke, a one imaju tu osobinu da budu surove i egzaktne.

Bujanovačke, koje su strogo lokalni medij, na Fejbuku imaju skoro 12.000 pratilaca i isto toliko „sviđanja“, što je otprilike svaki treći stanovnik našeg lepog mesta, a pouzdano znamo da imamo veliki broj redovnih čitalaca koji nas nisu „zapratili“ na ovoj socijalnoj mreži.

Od 1. januara 2021. pa do danas, naši tekstovi sakupili su gotovo 50.000 lajkova i komentara, i 1 milion (da, dobro ste pročitali) otvorenih stranica. Treba li dodati da su, što bi ekonomisti rekli, ovi brojevi „znatno veći nego u istom periodu lane“.

Ipak, postoji nešto što se ne meri ciframa, šerovima i ostalim terminima novog doba, nešto što je važnije lajkova i klikova.

Reč gotovo zaboravljena, a čini je u srpskom jeziku 8 slova: POVERENJE.

Da, poverenje, i ta dobra energija koja nas veže za vas, poštovani građani. To što verujemo jedni u druge, što smo vaša produžena ruka koja radi u interesu čitave naše multietničke i multikulturne zajednice.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *