Vladičin Han: Od “doline gladi” do najveće plate u okrugu

Bujanovac, V.Han 3. maj 2021. (Foto EU Pro)-Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vladičin Han je na tabeli prema prosečnim primanjima, sa prosekom od 51.579 dinara, prvi u Pčinskom okrugu.

Bujanovac sa 45.688 i Preševo sa 45.044 dinara su na dnu te liste prema poslednjim podacima za februar.

Prema poslednjim podacima, objavljenim za februar ove godine iza Vladičinog Hana, prema proseku primanja, su zaposleni u Surdulici(51.254) i Vranju (51.178 dinara).

Zaposleni u Hanu su lideri po visini zarada u konkurenciji svih trinaest opština i gradova Pčinjskog i Jablaničkog okruga, najjužnijih u Srbiji, piše Vranjenews.

Pre samo desetak godina Vladičin Han je nazivan „dolinom gladi“, opštinom koja je od 2000. godine i početka tranzicije redovno bila među deset lokalnih samouprava sa najnižim zaradama u Srbiji.

Onda se, od 2012. godine, nešto dogodilo u glavama i funkcionera lokalne vlasti i vlasnika malih i srednjih preduzeće.

Od tada, iz godine u godinu, ekonomska moć i privrede i zaposlenih u Vladičinom Hanu, počeli su da jačaju brže od svih na jugu Srbije.

Da će ikada dostići i prestići Vranje, pa i druge opštine, u tu teoriju, tih godina niko nije mogao da veruje.

Jer, Vranje je pre svega regionalni centar gde su sedišta zdravstva (1.500 zaposlenih), pravosuđa, policije, vojske, carine i svih moćnih državnih preduzeća tipa Elektrodistribucije, Telekoma, Pošte… Kao i privrednih megalomana tipa Alfa plam, BAT itd.

Surdulica takođe ima Knauf, Rosu, Vlasinske hidroelektrane, Bolnicu sa skoro 500 zaposlenih i Vlasinu, najveći ekonomski potencijal na jugu.

A Vladičin Han ima Teklas – jedinu jaku firmu u koju se i građani opštine, i njeno rukovodstvo mogu da zakunu.

Još jedan podatak mnogo govori.

Na kraju 2015. godine Vladičin Han je imao 2.098, a na kraju prošle godine duplo više zaposlenih – čak 4.264.

Možda i ključna stvar.

Vladičin Han ima nešto jače od svega pobrojanog kod ostalih – ima nešto što običan čovek ne vidi, zdrava i jaka mala i srednja privatna preduzeća koja počivaju na zdravim ekonomskim i tržišnim parametrima.

Jak privatni sektor i dobra logistika lokalne samouprave najverovatniji su odgovor na pitanje zašto je Vladičin Han tako napredovao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *