fbpx

Digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima dostupna od danas

Bujanovac, 12. maj 2021. Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 građani Srbije mogu da ppreuzimaju od danas, saopštava Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu.

-Digitalni zeleni sertifikat je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovid-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Ta potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena – rekao je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

Sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu.

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi – za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine Astra Zeneka, zatim za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.