Sonja Biserko sa albanskim liderima: Siromaštvo i integracija najveći problemi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. maj 2021. Pasivizacija prebivališta je trenutno najveći problem sa kojim se suočavaju Albanci u Srbiji, istakao je narodni poslanik Šaip Kamberi na sastanku sa Sonjom Biserko, predsednicom Helsinškog komiteta.

Biserko je u petak posetila Bujanovac, da bi, kako kaže Kamberi, prikupila informacije za sledeći Izveštaj o ljudskim i manjinskim pravima.

-Razgovarali smo o mnogim problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini, a posebno o pasivizaciji prebivališta. Srbija nastavlja da tretira pripadnike manjina kao građane drugog reda – naveo je Kamberi posle sastanka.

Po njegovim rečima, Srbija je i dalje nezainteresovana da sluša o problemima, da se suoči sa njima i ne pokazuje želju da ih reši.

Biserko se sastala i sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmijem Mustafom, koji je kao teškoće Albanaca naveo i nedovoljnu zastupljenost u državnim institucijama, najviši stepen nezaposlenosti u Srbiji, šestostruko manja primanja na ovim prostorima od proseka u Beogradu, izostanak bilo kakvog ekonomskog razvoja.

-Imamo i nepoštovanje Ustava, selektivnu primenu zakona, državni rasizam i pasivizaciju prebivališta Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi – kaže Mustafa.

 




One thought on “Sonja Biserko sa albanskim liderima: Siromaštvo i integracija najveći problemi

  1. Necko

    1.Vi ne postujete Ustav i zakone Srbije
    2.Pasivizacija se za sve gradjane radi
    Hocete da glasate i u AP Kosovo, i u Inostranstvu, i u Srbiji. To ne postoji ni u jednoj zemlji pa i u Vasoj Albaniji.
    3.Zaposleni ste u sve drzavne sektore ne vidimo problem.
    4. Rekao bih da su ostali gradjani diskriminisani od samih Vas Albanaca
    5.Neke odluke donosite samostalno i samo u vasem interesu.
    Molim za objavu komentara. Pisana je samo istina.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *