Formirana Koalicija za slobodu medija, i Bujanovačke njen deo

Bujanovac, Kragujevac, 18. maj 2021. (foto: Milorad Jevtović / Cenzolovka)- Šest novinarskih i medijskih udruženja i organizacija potpisalo je u ponedeljak u Kragujevcu memorandum o saradnji i formiralo Koaliciju za slobodu medija. To je, kako su rekli, prvi korak u pokušaju da se popravi stanje na medijskoj sceni u Srbiji, prenosi portal Cenzolovka.

Osnivači Koalicije su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije,Slavko Ćuruvija fondacija i Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres čija su članica Bujanovačke a urednik našeg medija deo UO.

Okupljena udruženja će se boriti da se u celoj Srbiji sprovode i poštuju profesionalni standardi u zaštiti slobode izražavanja i informisanja, kao i prava novinara u skladu sa evropskim konvencijama.

Cilj je slobodno javno informisanje koje će omogućiti da građani dobiju pravovremene i slobodne informacije, rečeno je na konferenciji.

„Želimo da popravimo stanje na medijskoj sceni, da popravimo položaj naših kolega, pre svega kada su u pitanju bezbednost, radna i profesionalna prava. Od danas prelazimo u akciju i u narednim mesecima ćemo pokazati šta ova koalicija može da uradi za dobrobit našeg esnafa i svih medija u zemlji. Pokazaćemo predstavnicima vlasti da smo i dalje voljni da radimo na boljim zakonima, ali to ne znači da pristajemo na sve radne grupe. Imamo crvenu liniju koju više ne smemo da prelazimo zbog svih naših kolega i koleginica koji su ugroženi u ovim vremenima. Zbog njihovog i našeg digniteta moramo da pokažemo jasan stav i zajedničku snagu“, istakao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *