Mentalno zdravlje bujanovačkih đaka u pandemiji: Spremni za izazove

Piše: Ljumturije Limani-Ameti

Broj učesnika je prevazišao očekivanja

Bujanovac, 18. maj 2021. Održavanje mentalnog zdravlja učenika glavni je cilj projekta “Spremni za izazove” koji je počeo da se realizuje u svim osnovnim i srednjim školama u opštini Bujanovac.

Psihološkinja Bjondina Šalja kaže da su đaci zainteresovani da učestvuju u projektu, bez obzira na predrasude koje prate teme kao što su psihologija i mentalno zdravlje.

-Mislili smo da ćemo se suočiti sa, najblaže rečeno, nevoljnošću dece koja pohađaju škole u Bujanovcu i okolini da budu deo našeg projekta, ali smo se iznenadili. Broj učesnika je prevazišao naša očekivanja, a zbog pandemije smo ga ograničili na 15 – kaže Šalja za Bujanovačke.

Po njenim rečima, učenici žele da podele sa nekim brige koje imaju u pogledu učenja pre i posle pandemije i vrlo su direktni i jasni u zahtevima za rešavanjem  problema, kako ličnih tako I na polju nastave.

I za ovaj kratak vremenski period, kada smo tek na početku projekta vidi se da njima nedostaje psihosocijalna podrška kompetentnih stručnjaka na terenu, pa smo vrlo optimistični da se krećemo pravim putem i sigurnim koracima – da pomognemo deci da ovaj period prebrode zdravi i sigurni I fizički i mentalno – kaže Šalja.

Psihološkinja Bukurije Borići sa ]acima

Kao predavač na radionicama, u projektu učestvuje i profesorka Jelena Randjelović i psihološkinja Bukurije Borići.

Ranđelović kaže da je rad sa decom uvek izazov, a posebno sada u periodu pandemije.

-Sada se svi susrećemo sa razlicitim stresnim situacijama. Otvoreni razgovor sa učenicima o njihovim razmišljanjima, osećanjima i pronalaženje načina uz pomoć kojih se mogu izboriti i prevazići brige i stres, pomaže i meni samoj da stvari sagledam iz jednog novog ugla, da budem otvorenija u radu sa decom i tako da zajedno prođemo kroz  teške situacije – naglašava ona.

Sada se svi susrećemo sa razlicitim stresnim situacijama> Jelena Ran]elovi’

Srednjoškolka Emira kaže da je za nju i njene školske drugove najveći izazov od početka bio izostanak pravih informacija, a smetao im je i prekid nastave i karantin.

-Slučajeva kovida je bilo i u mojoj porodici i mnogo teško sam prošao kroz taj period. Za mene ove radionice imaju veliki znaćaj –  kaze osnovac Dion.

Projektom su do sada  obuhvaćene srednje škole „Sezai Surroi“ i „Sveti Sava“ u Bujanovcu, Osnovna škola „Desanka Maksimović“  u Biljači, „Vuk Karadžić“ u Levosoju, a narednih dana deo ovog projekta postaće i učenici drugih škola u opštini Bujanovac.

Projektom su do sada  obuhvaćene srednje škole „Sezai Surroi“ i „Sveti Sava“ u Bujanovcu, Osnovna škola „Desanka Maksimović“  u Biljači, „Vuk Karadžić“ u Levosoju, a narednih dana deo ovog projekta postaće i učenici drugih škola u opštini Bujanovac.

Projekat „Spremni za izazov“ sprovodi Beyond, uz podršku  organizacije “Ljudi u nevolji” Srbija, ALVEDgrand i UKAid.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *