20 godina Končuljskog sporazuma, šta sve piše u ovom dokumentu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20.05. 2021. (Foto FB)- Na današnji dan pre dvadeset godina komandanti Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) potpisali su Izjavu o demilitarizaciji, ili “Končuljski sporazum”, kako dokument zovu ovdašnji Albanci.

Tri dana kasnije Vlada Srbije je objavila izjavu “Amnestija je izlaz”, čime su okonačni oružani sukobi na jugu centralne Srbije između OVPBM i državnih snaga bezbednosti.

Na događaj od pre dve decenije podsetio je Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

-U kući u kojoj se nalazio Glavni štab, koji su činili Šefćet iJonuz Musliju, Ridvan Ćazimi, Muhamet Džemailji, Mustafa Šaćiri, Sami Azemi, dočekana je međunarodna delegacija – Piter Fejt (UN), Šon Saliven (NATO) i Vejn Porter (EU). Sporazum je predstavio Fejt i kako je utvrđeno da sadrži sve dogovoreno u pregovaračkom procesu, potpisali su ga komandanti područja i međunarodni predstavnici – kaže Mustafa.

Sporazum je otvorio put miru, dodaje Mustafa.

-Oni su verovali u demokratiju pod međunarodnim garancijama. Barem dok tri dana kasnije jedan od potpisnika (Ridvan Ćazimi) nije stradao – kaže Mustafa.

Po njegovim rečima, potpisi međunarodnih predstavnika garantovali su da će demokratizacijom Srbije Albanci ostvariti svoja individualna i kolektivna prava u skladu sa svojim političkim ambicijama.

-Međutim, Srbija centralizacijom institucija sprovodi institucionalnu i društvenu dezintegraciju. Tražimo sveobuhvatnost za ravopravnost. Ravnopravnost za rešenje.Rešenje za mir, sveobuhvatni mir   – kaže predsednik NSA.

Po njemu, i posle dve decenije, ovaj sporazum ostaje “referencaza zalaganje i političko delovanje Albanaca u Dolini”.

U tekstu Izjave o demilitarizaciji navodi se da se OVPBM uz pomoć međunarodne zajednice obavezuje na potpunu demilitarizaciju, odnosno razoružavanje i raspuštanje i to najkasnije do 31. maja 2001.

Da će se okrenuti borbi za prava priradnika albanske manjine kroz politički process i da garantuje siguran i miran ulazak Združenih snaga bezbednosti u sektor B.

Navodi se i da vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i Srbije treba da poštuju predloženi program amnestije za sve članove OVPBM, koji dobrovoljno predaju oružje.

Zahteva se i formiranje istinski multietničke policije,  da se KFOR stavi na raspolaganje za prijem oružja i uniformi od OVPBM, kao i da NATO i misija Evropske unije pomognu, prate i verifikuju proces demilitarizacije.

U ime OVPMB dokument su potpisali Šefćet Musliju, Mustafa Šaćiri i Ridvan Ćazimi, a svoj potpis kao svedok je stavio Šon Saliven, predstavnik NATO.




One thought on “20 godina Končuljskog sporazuma, šta sve piše u ovom dokumentu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *