Kamberi: Srbija rehabilituje zločince nad sopstvenim narodom

Bujanovac, 21. maj 2021. -Narodni poslanik iz Bujanovca ŠaipKamberi govorio je u Skupštini Srbije o karakteru ceremonije obeležavanja 9. maja, “Dana pobede” u Drugom svetskom ratu, kojom su žrtve fašizma i partizani poniženi, smatra on.

-Na svečanoj Akademiji u Beogradu, kojoj su prisustvovali predsednik Republike i ministri vlade, izvedena je koračnica koju je tokom Drugog svetskog rata koristila srpska fašistička organizacija Zbor koju je vodio Dimitrije Ljotić, a danas se izvodi u obradi ultradesničarskih grupa. Evo već dve godine Dan pobede nad fašizmom i nacizmom u Srbiji se obeležava šetnjom “Besmrtnih pukova” po različitim gradovima. U Nišu se,  na primer, na čelu “Besmrtnog puka” našao general Vladimir Lazarević, ratni zločinac, osuđen na 14 godina zatvora za zlodela počinjene na Kosovu – rekao je Kamberi.

Ocenio je da pevanje Ljotićevih koračnica na Dan pobede nad fašizmom predstavlja skandalozan i ciničan čin nepoštovanja prema milionima žrtava nacizma, kao i na čin streljanja đaka u Kragujevcu 1941. godine, koje su na gubilište sproveli vojnici Marisava Petrovića, komandanta drugog puka Ljotićevog dobrovoljačkog korpusa.

-Kao što se može primetiti u reakcijama antifašističkih organizacija u zemlji, uklonjene strofe iz pesama u kojima se jasno pominju Ljotić i Zbor, pokazuje da se ne radi o nenamernoj grešci već o nameri da se sistematski sprovede revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata. Srbija i njena vlada, formalno i neformalno, godinama, rehabilitacijom i veličanjem ratnih zločinaca negira ratne zločine protiv drugih naroda, pa i genocid u Srebrenici, ali ovaj akt, na obeležavanju godišnjice Dana pobede nad fašizmom uz Ljotićeve koračnice, predstavlja ideju rehabilitacije saradnika nacizma i pokušaj revizije istorije – istakao je Kamberi.

Naglasio je da ovaj čin predstavlja svojevrstan  skandal i zločin nad sopstvenim narodom.

-Ovom prilikom možda vredi citirati aktuelnog predsednika parlamenta, koji je navodno rekao “Da je Hitler bio Srbin, i njega bi rehabilitovali “.Ne znam da li je zaista gospodin Dačić ovo zaista rekao, ali zvuči verovatno da bi i Hitler bio rehabilitovan da je bio Srbin – dodao je.

Pitanje za predsednicu vlade je glasilo:

Da li ćete tražiti odgovornost od organizatora ove ceremonije za skandal koji se dogodio na svečanosti povodom “Dana pobede nad fašizmom “?




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *