fbpx

Tiodorović, Ukidanje mera 21. juna, pre toga samo pod jednim uslovom

Bujanovac, 25. maj 2021.-Rok za ukidanje mera protiv korone je 21. jun, a cilj je da se spustimo na manje od 100 infekcija dnevno i 60 do 70 odsto imunizovanih građana. Ako se sve lokalne zajednice potrude da se postignu planirani rezultati, ukidanje mera mogli bismo da pomerimo i na sredinu juna, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba.

Dodaje da je „došlo je do tendencije značajnog pada novozaraženih“, ali upozorava da se to ne dešava toliko brzo koliko se očekivalo i da virus i dalje cirkuliše među onima sa slabijim imunitetom.

Ponavlja da je lek za to vakcinacija.

„Sada je trenutak da se pojača rad na vakcinaciji, da se obuhvati što veći broj mladih i sredovečnih za što kraće vreme i, sa druge strane, da sve mere sprovodimo što jednostavnije kako bismo se pripremili za normalin život u naredna dva-tri meseca“, navodi Tiodorović.

Ističe da je situacija na jugu i jugoistoku Srbije slična kao i severnijim krajevima i Beogradu, gde je u kovid režimu ostala samo specijalizovana bolnica u Batajnici.

„Prepolovili smo pa čak sveli na trećinu broj kovid bolnica. Svi podaci se kreću u dobrom. Ipak i dalje imamo umrlih, a svaki život je neprocenjiv“, kaže Tiodorović.

On smatra da su mladi shvatili da je vakcinacija važna.

„Mogu aktivno da učestvuju na proslavama mature i budu na stadionima time što će se vakcinisati“, ponavlja Tiodorović.

Na pojedine tvrdnje da je za kolektivni imunitet potrebno 90 do 95 odsto vakcinisanog stanovništva, Tiodrović kaže da epidemiolozi računaju da je za to potrebno 60 do 70 odsto, računajući i one koji su preležali bolest i imaju dobar titar antitela.

Kao primer za to naveo je Maltu i Izrael, a na putu da to postigne je i Velika Britanija.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *