Osvrt: Bujanovačka pekara, državni neprijatelj br 1

Piše: Radoman Irić

Bujanovac, 29. maj 2021.- Inspektori Poreske uprave filijale (imena poznata redakciji) Leskovac, u vanrednoj kontroli poreskih obveznika, 20. maja su boravili u pekari SPR „Kameri“ u Bujanovcu, Ulica Karađorđa Petrovića 16, čiji je vlasnik Muhamet Gogolaj iz Bujanovca.

U radnji su zatekli neprijavljenu radnicu, što je bio dovoljan razlog da se pekara zapečati. To je učinjeno rešenjem Poreske uprave u Vranju 27. maja, zbog „nepoštovanja poreskih propisa“. Ovim rešenjem pekara će biti zatvorena do 11. juna, dakle 16 dana.

Ok! Poštovanje zakona je vrhovno načelo i obaveza svakog građanina u svakoj demokratski uređenoj zemlji. Na sve gore napisano čovek ne može da imani jednu zamerku – naprotiv.

Elem, kako svaka priča ima lice i naličje, sada ćemo malo o onoj drugoj strani.

Ne da bismo branili vlasnika pekare, već da ukažemo na neke profesionalne i moralne norme, koje su u ovoj zemlji, i ovoga puta izostale.

U tom smislu ćemo Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi u Vranju i ovim inspektorima, predočiti nekoliko pojedinosti:

Do zla Boga je licemerno i za državu, i za poreske vlasti, i za inspektore da se kurče i šilje patku na primeru vlasnika ove pekare.

Opština Bujanovac je poreski raj u državi Srbiji. Sa samo malo dobre volje, da se dokazati da u Bujanovcu i bukvalno, cvetaju poreski kriminal i korupcija, kao nigde u Srbiji.

S tim u vezi poreski organi moraju imati punu podršku, ako su zaista odlučili da bahatim vlasnicima i kriminalcima (!), (čast malobrojnim izuzecima), stanu na put.

-To će nam dokazati, ako narednih dana u Bujanovcu, zapečate najmanje 10 preduzeća.

Zatvaranje ove pekare imalo bi smisla tek da su, pre nje, inspektori zapečatili najmanje 90 odsto radnji i preduzeća u Bujanovcu.

U teškoj zabludi su poreske vlasi u Srbiji, ako misle da su, na primeru ove pekare, građanima pokazali koliko je moćna ova njihova država.

Ne, ono rešenje Ministarstva finansija i ona crvena traka na vratima pekare „Kameri“ u Bujanovcu, samo su dokaz više da je Srbija država kriminala i korupcije.

Na kraju, samo nekoliko rečenica o pekari i njenom vlasniku, koji je iz straha od posledica, odbio pet poziva novinara da razgovaramo na ovu temu.

Sve što znamo o Muhametu Gogolaju jeste da je Goranac, izdanak čuvene pekarske porodice.

Pekarsku radnju „Kameri“, u Bujanovcu, preko puta „Gumoplastike“, otvorio je pre više od deset godina, njegova familija se ovim zanatom bavi decenijama, a generacije Bujanovčana odrasle su na hlebu ove čestite porodice.

Nikada nije imao probleme sa državom i vlašću.




One thought on “Osvrt: Bujanovačka pekara, državni neprijatelj br 1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *