Crveni krst Bujanovac deli novčanu pomoć najugroženijim porodicama

Piše: N. Stevanović

Bratislav Lazarević

Bujanovac, 31. maj 2021. (foto arhiva) – U Crvenom krstu (CK) Bujanovac u toku je raspodela novčane pomoći za 234 najugroženije porodice na teritoriji opštine, rekao je našem portalu Bratislav Lazarević, sekretar CK.

Pomoć u različitim iznosima od 20.692 do 63.668 dinara dobiće domaćinstva sa decom mlađom od 18 godina, a koja su u proteklih 6 meseci bila odbijena od Centra za socijalni rad za finansijsku pomoć, odbijena za dečiji dodatak, ili kako kaže Lazarević, na mesečnom nivou nemaju prihode veće od 30.000 dinara.                                                                                                                             

-Radi se dakle o porodicama sa decom koje su korisnici pomoći Crvenog krsta. Posebnu pažnju smo obratili na samohrane roditelje. Koliki iznos će dobiti zavisi od strukture porodice – oko 20.000 dinara dobija porodica sa jednim roditeljem i jednim detetom, a najviše, 63.668 dinara, porodica sa jednim roditeljem i desetoro dece. Domaćinstvu sa oba roditelja i šestoro dece, na primer, sleduju 43.772 dinara  – objašnjava Lazarević.

Po njegovim rečima, verovatno u opštini ima više porodica koji ispunjavaju kriterijume za pomoć, ali je za Bujanovac određena kvota od 234.

-I za tu brojku smo se mi izborili, prvobitno smo trebali da dobijemo novčanu pomoć za 98 domaćinstava, ali smo uspeli da izdejstvujemo sredstva za 234 – kaže Lazarević.

Određivanje koje će porodice dobiti pomoć izvršeno je na osnovu postojećih podataka Crvenog krsta, Centra za socijalni rad i lokalne samouprave.

-Korisnici pomoći dobijaju bankovne kartice sa kojima mogu da trguju, plaćaju račune za struju, vodu i ostalo – ističe Lazarević

Uplaćena sredstva mogu biti korišćena isključivo za nabavku hrane, sredstava za higijenu, lekove ili plaćanja komunalnih troškova.

-Od kraja juna ćemo početi da vršimo evaluaciju, da vidimo na koji način su trošili sredstva – kaže sekretar.

Program pomoći je pokrenut kao odgovor na covid-19 krizu, a novac su obezbedili USAID i UNICEF.

Za realizaciju programa je zadužen Crveni krst Srbije.

U planu je da se pomogne ukupno 2.000 domaćinstava u 32 opštine u Srbiji.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *