Azem Vlasi: Vučić bi priznao Kosovo kada bi dobio Republiku Srpsku

Bujanovac, Priština, 2. jun 2021.- Bivši jugoslovenski i kosovski političar i advokat Azem Vlasi u intervjuu za Kosovo Onlajn navodi da bi, po njegovom mišljenju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao nezavisnost Kosova ukoliko bi zauzvrat dobio Republiku Srpsku, i ističe da je Evropska unija samo posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, dok će ključnu ulogu za uspešan završetak ovog procesa imati Sjedinjene Američke Države.

Vlasi smatra da je eventualna autonomija za sever Kosova, aktuelna u “non pejper” dokumentima, neprihvatljiva i štetna za Srbe južno od Ibra.

“Epilog razgovora treba da proizvede neki finalni sporazum. A taj se sporazum ne može smatrati finalnim ako ne dođe do međusobnog priznanja. Ako je Srbija priznala pet novih država nastalih od bivše zajedničke države Jugoslavije, među njima i Crnu Goru 2006. godine, nije jasno zasto ne bi priznala Kosovo. Utoliko pre što Srbija više ni na koji način ne može da utiče na status Kosova kao države, a ako radi samo iz inata da našteti Kosovu, to samo šteti dobrosusedskim odnosima. A i za kosovske Srbe bilo bi bolje da su Kosovo i Srbija u dobrosusedskim odnosima. Na međusobnom priznanju kao finalu dijaloga insistiraju i najvažnije zemlje EU i SAD. Nije jasno kakve još pretenzije Srbija ima prema Kosovu kada svi u Srbiji, pa i Vučić, znaju da je Kosovo, kao nezavisna država, činjenica koja se ne može ni na koji način promeniti. I stav Međunarodnog Suda pravde kome se upravo Srbija obratila da razmotri osnovanost proglašenja nezavisnosti Kosova sa stanovišta međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN, nedvosmisleno je utvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa Međunarodnim pravom, a niti Rezolucijom SB UN”- rekao je Vlasi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *