fbpx

Sveta Jelena u Velikom Trnovcu, Jelena nova kuma

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jun 2021. Srbi iz Bujanovca i okoline okupili su se danas na dan Svete Jelene u porti crkve Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu.

Po tradiciji,  praznik je obeležen liturgijom, koju je služio episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, litijom i rezanjem slavskog kolača.

Slavsku  trpezu je pripremio ovogodišnji kum slave Lazar Stanimirović sa porodicom.

On je kumstvo za narednu godinu predao Bujanovčanki Jeleni Matić Dabetić.

-Poželela sam da budem kuma zato što nosim ime ove naše svetinje – za zdravlje moje porodice i mojih bližnjih – kaže Jelena za Bujanovačke.

Episkop Pahomije je poručio okupljenim vernicima da je crkva u Velikom Trnovcu “zaustela, jer su i naša srca pusta”.

-Hrišćani su opstajali u najtežim vremenima tamo gde je bilo najteže sve dok nisu mislili samo na sebe, dok nisu počeli da traže lagodniji život. Kada smo počeli da mislimo samo na sebe opustela su naša ognjišta, ova u Velikom Trnovcu, naše crkve, ova ovde. Ostala su samo groblja da nas sećaju – rekao je vladika.

On je, kao i svake godine na seoskom groblju u porti crkve služio i pomen pokojnicima čija su nadgrobna obeležja porušena.

Hram u Velikom Trnovcu datira još iz vremena Nemanjića.

Porušen je 1878. godine zatim obnovljen 1937. i na kraju  rekonstruisan 1990. godine kada i počinje okupljanje vernika na Svetu Jelenu.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *