Kosovski analitičar: Srbi i Albanci su društva 19. veka

Ne treba bežati od promena granica: Gorani (Foto Reporteri)

Bujanovac, Priština, 4. jun 2021. (Foto arhiva ilustracija)- Kosovski kolumnista i analitičar  Dukađin Gorani smatra da su Srbi i Albanci “društvo 19. veka” i da ne mogu da koegzistiraju zajedno jer ne žele da odstupe od pozicije svog identiteta, prenosi Reporteri.

„Naša društva, Albanci i Srbi, ne mogu koegzistirati jer ni mi ni Srbi ne nameravamo da napustimo svoje identitetske pozicije. Budući da takvo evropsko rešenje nije uspešno, onda moramo krenuti ka neevropskom rešenju, svakako ne nekom iz 19. veka, već funkcionalnom rešenju, a to je redefinisanje po etničkim linijama“, smatra Gorani.

On kaže da promena granica nije nešto od čega treba bežati.

„Ove granice koje danas ima Kosovo su granice koje je postavila Jugoslavija. Ne vidim ih kao svete i neosporne. Uveren sam da i Srbija očekuje da se ovaj problem reši i da je u interesu Srbije da postoji teritorijalna autonomija“, rekao je Gorani.

Gorani je naglasio da već 21 godinu nije bilo napora za etničku ravnopravnost i multikulturalizam i da je, kako kaže, međunarodna zajednica na Kosovu umorna.

Prema njegovim rečima, onaj ko govori o multietničkom Kosovu, a posebno ako je aktivan u politici, zapravo obmanjuje javnost.

„Kosovo je fundamentalistička zemlja u kojoj se o nacionalnosti i etničkoj pripadnosti govori javno, dok se to ne radi u multietničkim društvima. Kada smo ovde nosili crvenu i crnu zastavu i zastavu OVK i kada je to postala javna norma koja je trajala 20 godina, pokazali smo šta mislimo. Dakle, mislimo da je Kosovo albanska zemlja“, navodi Gorani za Klan Kosova.

On dodaje da su i Srbi na isti način pokazali kakvo su društvo, odnosno da su „društvo poput Albanaca, društvo 19. veka“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *