Poslanička grupa „Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka“ traži u Skupštini rezoluciju o Srebrenici

Predlog Rezolucije

Bujanovac, 9. jun 2021. Poslanička grupa „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ predala je danas Skupštini Srbije predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

-Nakon objavljivanja konačne presude kojom se određuje kazna doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću, vreme je da se Skupština Srbije izjasni priznavanjem genocida u Srebrenici – poručio je šef ove poslaničke grupe Šaip Kamberi, narodni poslanik iz Bujanovca.

U tekstu predloga, koji je objavio, navodi se, pored ostalog, da se rezolucija predlaže uz poštovanje i prihvatanje odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

-U cilju vraćanja međuetničkog poverenja, izgradnje stabilnog i trajnog mira, sigurnosti, saradnje i poverenja među ljudima. Izražavajući najdublje poštovanje prema žrtvama bošnjačkog naroda, stradalim u genocidu u Srebrenici – navodi se u dokumentu.

U prvoj tački se kaže: Najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici,  a zatim sledi formulacija: Osuđuje se svako poricanje ovog genocida, dok treća tačka predviđa da 11. jul bude proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

-Osuđuje se svako veličanje ratnih zločina i osuđenih zločinaca – navodi se u predlogu.

Predložena rezolucija sadrži ukupno 12 tačaka u kojima se traži i da se država Srbija izvini žrtvama genocida, kako se navodi, da demonstrira odlučnost da spreči nove genocide i podrži napore za gonjenje svih optuženih za genocide u Srebrenici.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *