Kurti: EU da izvrši pritisak na Srbiju

Bujanovac, Priština, 11. jun 2021. Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da Kosovo nema potrebe da žuri u dijalogu sa Beogradom i traži od opozicije da se postigne konsenzus po pitanju ovog procesa.

-Voleo bih da imamo konsenzus i da našu zemlju ne tretiramo kao taoca spora sa Srbijom – rekao je na sednici skupštine u Prištini, prenosi Koha.net.

Dodao je da dijalog zavisi od toga da li će Beograd priznati nezavisnost Kosova.

Po njegovim rečima, vreme mora da promeni realnost u Srbiji, kako bi, kako kaže, „priznala zločine koje je počinila“.

-Zašto bismo žurili. Mi smo nezavisni, a vreme mora promeniti realnost u Srbiji. Takođe, dijalog je narušen asimetričnim pristupom EU i time što napredak u dijalogu povezuje sa napretkom na evropskom putu –  rekao je.

Dodao je i da bi dve strane trebalo da budu ravnopravne za pregovaračkim stolom.

Od Evropske unije očekuje, kako kaže,  da izvrši pritisak na Srbiju, a da je sporazum sa Beogradom problematičan jer u važnim centrima u kojima se donose odluke počinju izborni procesi.

Ocenio je da je bilo koordinisanih akcija sa jasnim ciljem – podelom Kosova.

-Bilo je kontrolisanih i koordinisanih incidenata, kao što su kampanje protiv pripadnika KBS-a iz srpske zajednice, ubistvo Olivera Ivanovića, orkestrirano hapšenje Marka Đurića, koji je pušten bez novčane kazne, srpski voz sa ikonama, šetnja Gazivodama …Cilj svega ovoga bio je da se stvori utisak da se normalizacija može postići samo podelom Kosova, koja je potom upakovana kao ideja o razmeni teritorija – kaže on.

Kurti danas u skupštini izveštava poslanike o toku dijaloga sa Beogradom.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastavlja se u utorak, 15. juna 2021., saopštio je pre dva dana Peter Stano, portparol Evropske unije

Biće ovo prvi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa vlade u Prištini Aljbina Kurtija, a održaće se u sedištu EU u Briselu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *