Patrijarh Porfirije sa Bujanovčanima: Crkva će uvek biti uz vas (video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. jun 2021. Dočekali su Bujanovčani danas u porti gradske crkve patrijarha srpskog Porfirija i poželeli da im češće dolazi, a on njima poručio da će Crkva uvek biti sa njima.

-Vaša crkva je sa vama u svemu što je vaše. Sa vama smo i sa vašom decom. Molimo se sa za vašu decu, ali i za svu decu sveta. Zajedno se molimo i za decu koja se drugačije mole, za decu koja su naše komšije, jel tako? – pitao je patrijarh i dobio potvrdan odgovor.

Potom se sa decom meštana koji su ga dočekali i pomolio za svu decu Bujanovca i svuda u svetu.

-Najvažnije od svega je da pokažemo da smo hrišćani, da pokažemo ljubav, da pokažemo otvorenost prema onima koji su tu pored nas, koji su naša braća i sestre, a i prema onima koji su naše komšije. Sile ovoga sveta koje imaju druge interese, one koji nisu interesi nas običnih ljudi, hoće da nas dižu jedne na druge i da nas dele, i nas unutar istog naroda, ali i sa narodima pored nas. Zato mi, molitvom i verom u Hrista, moramo biti jači od toga – rekao je patrijarh.

Dodao je da je prvi put u Bujanovcu kao patrijarh srpski, ali da je sigurno da će u sva mesta u ovom kraju dolaziti spreman da deli teškoće sa kojima se ljudi suočavaju.

-Da vam na svaki način, koliko je moguće, budemo blizu. Da gde god se može pomerimo stvari na bolje – rekao je okupljenim vernicima.

Patrijah je naglasio da je siguran da „što smo više hrišćani pravoslavni, koliko god se više molimo Bogu, toliko ćemo biti sigurniji u sebe i znaćemo ko smo i šta smo“.

-U isto vreme, bićemo spremni da druge i drugačije, bez obzira kom narodu pripadaju i kako se Bogu mole, uverimo svojim životom i svojim primerom da su oni naši bližnji – kazao je.

Više od stotine vernika dočekalo je patrijarha, celivalo mu ruku i fotografisalo se s njim.

Na ulazu u portu hrama Svetih apostola Petra i Pavla obratio mu se paroh bujanovački protojerej Mićo Zelenović.

-Radost koju osećamo zbog vašeg dolaska nemoguće je rečima iskazati. Zato blagoslovi, osveti, ohrabri i daj snage da istrajemo na ovoj svetoj zemlji, na ovom svetom mestu – rekao je Zelenović.

Posle Bujanovca, patrijarh Porfirije se zaputio u selo Lopardince.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *