Patrijarh srpski Porfirije u manastiru Prohor Pčinjski: Dosta je podela

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. jun 2021. U besedi na obeležavanju 950 godina manastira Prohor Pčinjski patrijarh srpski Porfirije pozvao je na jedinstvo.
Rekao mi je jedan čovek ovih dana: Umorni smo od podela. Dosta nam je polarizacija, na mi i oni, na naše i njihovo. Delimo sebe različitim vrstama fanatizma i isključivosti. Osećajem nekoga da je bolji od drugih, a ne vidi sebe, ne vidi tamu u sebi – rekao je patrijarh danas posle svete arhijerejske liturgije.
Patrijarh je rekao da je reč Hristova „molim te Oče da svi jedno budu“ – poziv na jedinstvo.
-Ali ne na jedinstvo bilo kakvo, ne u ideologijama, ne na jedinstva koja nas dele od drugih, nego na jedinstvo u Hristu-kazao je patrijarh.
Po njegovim rečima, dosta je „raspolućenosti pre svega u ovome u čemu jesmo i treba da budemo jedno, a to je crkva Hristova“.
Umorni smo od podela, ali delimo se i onda kada biramo da budemo ekstremno liberalni, da budemo moderni, da nas pohvali svet, da mu se dopadnemo, da nam aplaudira. Ako nam samo aplaudira i ako nas samo hvali, nisam siguran da je sve u redu sa nama, jer ne kažemo mi ljudi već jevađelje Hristovo – ovaj svet u zlu leži – rekao je patrijarh.
Njegovu besedu čulo je više stotina vernika koji su se okupili u porti manastira.
Centralna proslava jubileja nastavlja se svečanom akademijom kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *