Istraživanje: Većina građana misli da Srbija ne može da ponovo uspostavi kontrolu nad Kosovom

Bujanovac, 14. jun 2021. – Da nije moguće da Srbija ponovo uspostavi suverenitet i kontrolu nad Kosovom smatra 45 posto ispitanika, 38 odsto njih misli da je to moguće dok 17 procenata građana nije znalo da odgovori na ovo pitanje pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove pod nazivom „Stavovi građana Srbije prema Kosovu“, obavljeno od 29. marta do 7. aprila na uzorku od 1.207 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

Ukoliko bi se sutra održao referendum o nezavisnosti Kosova, najveći broj ispitanika bi glasao protiv – 64,9 odsto, 13,6 odsto ne bi izašlo na glasanje, 12 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi 9,5 odsto glasalo „za“.

KAKO BISTE GLASALI NA REFERENDUMU O NEZAVISNOSTI KOSOVA?

-ZA              9,5%

-PROTIV  64,9%

Navodi se, međutim, i da je u odnosu na prethodne istraživačke talase primetan blagi porast ispitanika koji bi glasali „za“ na referendumu, prenosi rezultate istraživanja portal Kosovo-online.

Pokazalo se da čak 75 odsto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13 odsto podržalo, a 12 odsto je neodlučnih.

Nešto više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanika ne bi podržalo plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 21 odsto bi podržalo ovaj plan, dok četvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju.

DA LI ĆE OVA VLADA SRBIJE PRIZNATI KOSOVO?

-DA        26%

-NEĆE   52%

Da Kosovo nije izgubljeno smatra 46 odsto građana, 39 odsto smatra da jeste, a 15 odsto je neodlučnih,

U odnosu na prethodna istraživanja uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno, navodi se u saopštenju Instituta.

Malo više od četvrtine ispitanika, njih 26 odsto, smatra da će ova Vlada priznati Kosovo, 52 odsto ispitanika smatra da aktuelna Vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

DA LI JE KOSOVO ZAUVEK IZGUBLJENO?

-JESTE     39%

-NIJE        46%

Ispitivanje je pokazalo da 68 odsto građana podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 12 odsto je onih koji su protiv a petina ne zna da odgovori.

Istraživanje je vršeno od 29. marta do 7. aprila na uzorku od 1.207 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *