fbpx

Vučić i Kurti danas prvi put oči u oči

Bujanovac, Priština, 15. jun 2021. (Foto ilustracija: demokracia.com)- Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prvi put će „oči u oči“ razgovarati o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine danas u Briselu, a zvaničnici EU, koja je glavni posrednik u ovom procesu, pred novu rundu poručuju da je jedino očekivano i izvesno da će se oni sastati, ali da se ne mogu predvideti eventualni rezultati razgovora kao ni potencijalni sledeći koraci u procesu, prenose kosovski mediji.

Međutim, ako dva lidera sa tako neosporno jakim mandatima dobijenim od građana uspeju da nađu prostor između interesa i kompromisa, možda rešenje „kosovskog pitanja“ nikada nije bilo bliže-procenjuju evropski zvaničnici.

Oba sagovornika su se obavezala da će doći na sastanak u utorak. Ništa dalje od toga ne možemo da planiramo. Da li će naći zajednički jezik ili ne, da li će svi biti konstruktivni, da li će se dogovoriti kako dalje sa procesom ili neće, sve to ostaje da se vidi u utorak“, navode diplomatski izvori iz Evropske službe za spoljne poslove.

Ovako oprezne procene posrednika u dijalogu zasnovane su na činjenici da dva pregovarača dolaze u Brisel sa potpuno različitim pozicijama kada je u pitanju gotovo sve: od okvira, principa, sadžaja pa do ishoda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Za premijera Kosova, njegovim ulaskom u proces pregovora počnje „novi dijalog“, koji se, kako kaže Kurti, ne može nastaviti na onome što su prethodne vlasti u Prištini radile.

Za predsednika Srbije međusobno priznanje ne dolazi u obzir.

Vučić rešenje vidi u kopromisu, koji „široko definiše“ odbranom državnih i nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda. Beograd na prvo mesto svojih interesa u dijalogu trenutno stavlja formiranje Zajednice srpskih opština.

Na stav Kurtija da na teritoriji Kosova ne može biti formirana jednoetnička zajednica, Vučić mu poručuje da ni ne dolazi na sastanak u Brisel ako ne želi da razgovara o formiraju ZSO.

Imajući u vidu ovako različite pozicije, kao i čenjenicu da se dva lidera po prvi put sreću ”oči u oči”, dok su do sada samo ”na daljinu” komentralisali međusobne stavove, u EU predviđaju moguće scenarije.

„Ako sve krene u pozitivnom pravcu, možda se lideri odluče da nakon sastanka, predviđenog da traje oko 4 sata, nastave razgovore na bilateralnom ručku što ćemo im svakako omogućiti. Ako dođe do nepredviđene situacije, problema ili se neko od sagovornika ne složi sa nastavkom procesa, šef diplomatije EU, Žosep Borelj, je spreman da o tome već istog dana, lice u lice, razgovara sa predsednikom SAD, Džozefom Bajdenom, sa kojim se sastaje u okviru samita EU SAD“, navode EU diplomatski izvori.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.