Američki ambasador traži formiranje ZSO, Kurti odgovara: Nije po ustavu

Bujanovac, Priština, 17. jun 2021. Zahtevi za monoetničko udruživanje u Zajednicu srpskih opština (ZSO), ne dolaze od običnih ljudi, već od političara i severnih suseda, ocenio je predsednik vlade u Prištini Albin Kurti.

Kurti je naglasio da Kosovo ne može da ima udruženje na etničkoj osnovi, što je definisao i Ustavni sud presudom iz 2015. godine, prenosi prištinska Koha.

-Čini mi se da zahtev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već li od političara i naših severnih suseda – rekao je Kurti.

On je reagovao na  izjavu američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta koji je rekao da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO i  da obe strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.

-U pravnom i ustavnom poretku Kosova nije moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja ’Rugovo’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I to je rečeno i presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015 – kaže Kurti.

Dodao je da se Kosovo zalaže za prava manjina i da je protiv marginalizacije i diskriminacije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *