Kosovski analitičari: Preševo, Bujanovac i Medveđa nisu tema dijaloga u Briselu

Bujanovac, Priština, 17. jun 2021. Pitanje Albanaca na jugu centralne Srbije, u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, nije prioritet za kosovsku vladu koju vodi Albin Kurti, smatraju politički analitičari sa Kosova.

Politikolog Skadran Ramadani  navodi da je “pitanje Preševske doline bilo aktuelno kada se govorilo o razmeni teritorija kao mogućem rešenju za Kosovo“.

-Mislim da će biti sve manje fokusa na Albance u Preševskoj dolini, jer se fokus dijaloga prebacio sa razmene teritorija na unutrašnju ustavnu reorganizaciju Kosova, koja bi mogla da uključi i Zajednicu srpskih opština. Verujem da Dolina neće biti prioritet u agendi Kurtijeve vlade, jer sada je uloga EU mnogo veća nego što je bila u vreme Tačija, a poznato je da je EU na čelu sa Nemačkom bila protiv po pitanju potencijalnih promena granica –  rekao je Ramadani, prenosi kosovska Ekonomia Onlajn.

Po rečima, analitičara Fitima Salihua, nikada nije urađeno dovoljno za Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Salihu kaže da “zahteve Preševske doline treba nepovratno izneti na pregovarački sto između Kosova i Srbije.

-Bez obzira na to da li su Albanci iz Doline uključeni u dijalog ili ne, važno je da njihovi zahtevi budu prisutni u Briselu. Da to budu neopozivi zahtevi postavljeni od strane Prištine. Verujem da je Albancima iz Preševske doline potrebna  Priština koja će im pomagati u različitim oblicima, ne samo politički već i u oblicima koji tamo olakšavaju život, poput obrazovanja, sporta“, kaže Salihu.

Sekretar Pokreta za jedinstvo Avni Klinaku smatra da „sve dok Preševska dolina ne bude uključena u dijalog Kosova i Srbije, situacija se u tom delu se neće poboljšati“.

-Preševo, Medveđa i Bujanovac bi trebalo da budu deo dijaloga i deo rešenja problema, jer ćemo na ovaj način utrti put za pomoć u svim oblastima – kaže on.

Ovakvo mišljenje dele i narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa  koji ne propuštaju priliku da zatraže da se u Briselu razgovara i o ovom području i pravima Albanaca u Srbiji.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *