Kancelarija za KiM: Kosovska policija presrela vernike koji su krenuli na Zadušnice

Bujanovac, 19. jun 2021. Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice jutros je kosovska policija presrela i vratila na administrativni prelaz, saopštava Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, kosovska policija na Jarinju je najpre pustila autobus sa vernicima da bi ih potom presrela na putu ka Metohiji.

„Njihova poseta uredno je najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom i ustaljenom praksom, s obzirom na to da je bilo neophodno da im se, zbog bezbednosti, obezbedi i policijska pratnja“, stoji u saopštenju, prenosi N1

Direktor Kancelarije Petar Petković ocenio je da je taj slučaj „sramota za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa venika ne može da obiđe grobove svojih bližnjih“.

„Do kada će međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima? O kakvoj normalizaciji odnosa mi danas govorimo, kada su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava“, pita Petković.

Grupa vernika iz centralne Srbije danas je trebalo da obiđe grobove svojih preminulih na Kosovu i Metohiji, kao i da posete Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, a da u nedelju u Mušutištu prisustvuju sečenju slavskog kolača u hramu koji je srušen jula 1999. godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *