Vučić: Radićemo na podizanju poverenja Albanaca u državu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. jun 2021. Bez obzira na činjenicu da su Srbi izbačeni iz vlasti u opštini Bujanovac i da im se na svaki način uskraćuju prava, radiće se na podizanju poverenja Albanaca u državu, poručio je juče u Skupštini predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Zbog našeg odgovornog ponašanja, ozbiljnijeg i delimično promenjenog pristupa, verujem, da ćete vi promeniti svoj pristup i prema srpskom narodu i njegovim političkim predstavnicima – rekao je Vučić.

Ovo je bio njegov odgovor narodnoj poslanici iz Bujanovca Nadije Bećiri, koja je govorila, između ostalog, o nerazvijenosti opština u kojima žive Albanci i nedostatku investicija.

-Bujanovačka banja je od izuzetnog značaja za sve nas i dajem vam reč da ćemo dati sve od sebe da dovedemo investitora – rekao je on.

Dodao je da će država pokušati da nađe dobrog investitora i za Gumoplastiku.

-Ali ne samo za Gumoplastiku, da mi ne biste rekli da se to tiče samo istočnog dela opštine Bujanovac, gde žive pretežno Srbi, već smo to spremni da radimo i u zapadnom delu, bez obzira na činjenicu da su Srbi izbačeni iz opštinske vlasti i da im se na svaki način uskraćuju prava – rekao je predsednik.

On je, inače, o Bujanovačkoj banji i Gumoplastici nedavno govorio i na svečanosti u manstiru Prohoru Pčinjski, ali i pre više od dve godine, prilikom posete Bujanovcu.

O nepriznavanju kosovskih diploma u Srbiji, pitanju koje albanski politički predstavnici na jugu Srbije konstantno ističu, Vučić je rekao da oni ne govore da je od 38 prihvaćeno 28 diploma.

-Neki drugi nisu prihvatili nijednu srpsku i to zato što ne priznaju prištinski univerzitet izmešten u Kosovsku Mitrovicu. Mi smo imali primedbu jer bi smo morali da priznamo one diplome koje nemaju pravu snagu i dokaz o stečenom stvarnom znanju, jer je hiperprodukcija fakulteta na teritoriji Kosova. Ipak, bili smo spremni da i to prihvatimo, ukoliko bi albanska  strana prihvatila ono što je normalno i što je mnogo viši nivo znanja i obrazovanja, a nudi ga prištinski univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, ali oni to odbijaju – istakao je Vučić.

On je u Skupštini predstavljao izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, tokom čega je došlo i do oštre rasprave sa Šaipom Kamberijem, narodnim poslanikom iz Bujanovca, o čemu su Bujanovačke juče pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *