fbpx

Mustafa: Kinezi na Kosovu u boljem položaju od Albanaca iz Srbije

Bujanovac, 28. jun 2021. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Ragmi Mustafa kaže da kosovska dokumenta lakše dobijaju Kinezi nego Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Po njegovim rečima, stanovnici ovog područja, koji su se preselili Kosovo u periodu ratnog sukoba od 1999. godine do 2001. godine, još uvek nisu dobili kosovske papire.

Smatra da je nepravedno i što moraju da plate naknadu od 30 evra za dokumente.

-Kinezi se tretiraju kao strani investitori, a za građane Doline nedostaje politička volja Vlade Republike Kosovo. Pitanje dokumenata za građane Preševske doline je ozbiljna tema – rekao je Mustafa za kosovski portal Front Onlajn.

Po ovom pitanju, dodaje, razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečlom i dobio obećanja da će se preispitati pravni osnov.

-Ministar je rekao da će se ozbiljno pozabaviti pravnim osnovom kako bi se omogućilo albanskim stanovnicima doline da dobiju dokumenta. Smatram da građani koji borave u određenoj zemlji 5 godina kroz proces naturalizacije stiču pravo na dokumenta, a  na Kosovu do sada to nije bio slučaj – kaže Mustafa.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.