Kosovski analitičar: Kurti da bude realniji ako hoće rešenje u dijalogu

Bujanovac, 29. jun 2021. Kosovski premijer Albin Kurti bi trebalo da ima realniji pristup prema dijalogu sa Srbijom, koji bi doveo do prihvatljivog kompromisnog rešenja, smatra politički analitičar sa Kosova Beljulj Bećaj

-Ima razloga da se kritikuje zato što nema realan pristup oko načina kako će eventualno doći do nekih rešenja, fokusirajući se upravo na pitanje dijaloga Kosova i Srbije, gde nije pokazan dostojanstven pogled na način kako može doći do početka razumnog dijaloga koji bi vodio u pravcu kompromisa. On treba da se usredsredi na postojeći kontekst okolnosti i da ima korektniji pristup oko eventualnog rešenja – rekao je Bećaj za Kosovo onlajn.

Po njegovim rečima, Kurtijevoj vladi će biti potrebno mnogo vremena za postizanje vidljivijih rezultata.

-Ima dosta pozitivnih koraka ali nisu plodonosni, prepreke su mnogo jače od njegove volje da dođe do pozitivnih promena. Građani žive u iščekivanju da će doći do promena, ali je potrebno da se sistematski i složenije pristupi rešavanju dugogodišnjih problema. Kurtijeva Vlada je nasledila nataloženi balast ozbiljnih prepreka i problema sa kojima se suočava i upravo iz toga razloga ne verujem da su građani zadovoljni sa intenzitetom rada ove vlade. Verujem da će u nastavku dinimizirati svoje postupke u pravcu iskorenjivanja svih uzroka države koja je bila zarobljena od strane onih koji su vladali do sada – kaže  Bećaj.

On je dodao i da je jedan od problema za Kurtija uspostavljanje balansa izmedju interesa građana Kosova i interesa međunarodne zajednice.

-Kosovska država nije plod građana Kosova već i međunarodnog faktora koji misli da paralelno sa ekonomskim, zdravstvenim, socijalnim i pravnim treba ići u pravcu rešenja međunarodnog problema sa Srbijom. Pitanje dijaloga ostaje u fokusu međunarodnog faktora i mi ne možemo da budemo nezainteresovani već da se prema tom pitanju jasno odredimo i tražimo rešenje – kaže on.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *